Turun hovioikeus on korottanut pitkään Vehmaan kunnallispolitiikassa vaikuttaneen Antero Ahalan tuomiota ns. Lokalehden säätiö-jutussa, jossa hän junaili yksityishenkilöiden perustaman säätiön omaisuutta lapsilleen. Varsinais-Suomen käräjäoikeus oli tuominnut Ahalan viime vuonna luottamusaseman väärinkäytöstä 10 kuukauden ehdottomaan vankeuteen, mutta hovioikeus korotti tuomion pituuden täyteen vuoteen.

Tapauksessa oli kyse kahden perheettömän veljeksen perustamasta säätiöstä, jonka hallituksen puheenjohtajana Ahala toimi. Veljekset olivat säätiötä perustaessaan testamentanneet keskinäisellä testamentilla omaisuutensa säätiölle, jonka tarkoituksena oli turvata entisten Lokalahden ja Kalannin kuntien alueella asuvien yksinäisten vanhojen ihmisten elämää.

Muutos testamenttiin

Vuonna 2016 oli toinen veljeksistä kuitenkin muuttanut testamenttiaan siten, että säätiön omaisuus päätyi lopulta Ahalan lasten omistukseen. Säätiön toinen perustaja oli kuollut jo aiemmin.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Säätiö myi hallussaan olevan maaomaisuuden Ahalan lähipiirille huomattavaan alihintaan. Oikeuden mukaan Antero Ahala ja säätiön hallituksessa toiminut Ahalan puoliso eivät olleet toimineet säätiölain edellyttämällä tavalla omaisuusjärjestelyissä, joten he syyllistyivät luottamusaseman väärinkäyttämiseen. Puoliso tuomittiin viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Taloudellista etua omaisuusjärjestelyistä saaneet kolme lasta tuomittiin hovioikeudessa sakkoihin avunannosta luottamusaseman väärinkäyttöön. Käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt lasten syytteet jutussa. Kaikki tuomitut velvoitettiin yhteisvastuullisesti korvaamaan säätiölle aiheuttamastaan vahingosta lähes 80 000 euroa.  

Suunnitelmallista toimintaa

Rangaistusta mitatessaan hovioikeus otti huomioon tekotavan suunnitelmallisuuden ja Antero Ahalan aiemman rikollisuuden. Ahala oli Vehmaan kunnanvaltuutettu rikoksen tapahtuma-aikana vuosina 2016-2020. Vuonna 1950 syntynyt Ahala ei ollut enää ehdolla vuoden 2021 kuntavaaleissa. Vehmaan kunnanvaltuustossa hän vaikutti vuosikymmeniä ja oli useita kertoja pitäjän ääniharava kuntavaaleissa.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Vehmaan ex-kuntapäättäjä on ollut talousasioiden hoidon tai hoitamattomuuden takia syytettynä. Mies on ollut teoistaan syytettynä oikeudessa joka vuosikymmenellä 1990-luvulta lähtien. Vuonna 2004 hänet valittiin kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi, mutta hän erosi tehtävästä, kun hänet tuomittiin kirjanpitorikoksista. Poliittisella urallaan Antero Ahala on ollut ehdokkaana sitoutumattomana ja kokoomuksen listoilla.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*