Kaikissa kunnissa ei vielä omaa nuorisovaltuustoa ole, mutta Jyväskylästä sellainen löytyy. (Kuva: Petteri Kivimäki)

Uuden kuntalain mukaan jokaisessa kunnassa olisi tullut olla nuorisovaltuusto 1.6.2017 alkaen. Vaikka lakiin on noin rustattu, niin joka kunnassa asiat eivät vielä ole kunnossa. Asiaan puuttui viikonloppuna kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, kesk.

– Nuorisovaltuustojen liiton antamien tietojen mukaan 48 kunnasta puuttuu vielä nuorisovaltuusto. Vaikka valtuustoja on viime aikoina perustettu ahkerasti, niin myös viimeisen kuudesosan Suomen kunnista tulisi viipymättä saattaa nuorten vaikuttamismahdollisuudet lain edellyttämälle tasolle, Vehviläinen totesi Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton (Nuva ry) tapahtumassa lauantaina.

Yhteistyö mahdollista

Välttämättä luku 48 pidä kuitenkaan täysin paikkansa, kun asiaa tutkaillaan lakikirja kädessä. Kuntalain mukaan nuorisovaltuusto voi olla myös useamman kunnan yhteinen. Näin on tilanne esimerkiksi Kainuussa, josta puuttuvien nuorisovaltuustojen listalle ovat päätyneet Puolanka, Ristijärvi ja Kuhmo. Kaikki kunnat ovat mukana Kainuun maakunnallisessa nuorisovaltuustossa.

– Kuhmossa ei ole omaa nuorisovaltuustoa, mutta kuulumme Kainuun yhteiseen nuorisovaltuustoon, joten lain kirjain tulee täytettyä sitä kautta. Meidän päättäjät ovat kovasti nuorisovaltuustoa kuitenkin perustamassa ja se aloittanee ensi vuonna. Sitten pitää vain nuoret saada innostumaan asiasta, kaupunginjohtaja Eila Valtanen kertoo.

Raha on hyvä lääke moneen vaivaan ja se voisi toimia myös nuorisovaltuustojen aktivoinnissa.

– Jos nuorisovaltuustolle annetaan myös päätösvaltaa rahoituksen muodossa, niin ehkä se innostaisi ja sitouttaisi nuoria toimintaan, Valtanen arvioi.

Nuorisovaltuustoja monella tasolla

Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton puheenjohtaja Kimi Uosukainen muistuttaa valmisteilla olevan maakunta- ja soteuudistuksen tuovan myös maakuntiin omat nuorisovaltuustot. Tarvetta on rinnalla myös kunnallisille valtuustoille.

– Heti kun uusi maakuntalaki tulee voimaan, niin se muuttaa tilannetta. Laki tuo maakuntiin maakunnalliset nuorisovaltuustot, jotka vaikuttavat maakunnan asioihin.

– Tällä hetkellä koko maakunnan alueella toimivat nuorisovaltuustot ovat vähän sellainen laintulkinnallinen rajatapaus. Jos on maakunnallinen nuorisovaltuustossa, jossa on kaksi edustajaa kunnasta, niin kuinka paljon se pystyy vaikuttamaan yksittäisen kunnan päätöksiin, Uosukainen pohtii.

Entinen Lahden nuorisovaltuutettu korostaa sitä, että pelkkä hallinnollinen päätös nuorisovaltuuston perustamisesta kunnanhallituksessa ei riitä.

– Nuorisovaltuustojen perustaminen on pitkä prosessi. Nuoret on saatava aidosti innostumaan ja sitoutumaan toimintaan, Kimi Uosukainen painottaa.

Aiheesta aiemmin Kuntalehdessä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä