Yksinyrittäjien koronatuesta on jaettu kuntien toimesta vasta kolmannes. Hallitus on suunnannut yksinyrittäjien tukeen kaikkiaan 250 miljoonaa euroa. Avustuksen hakuaika päättyy elokuun 31. päivä. Jaetun tuen määrä käy ilmi Kuntaliiton viime viikolla kunnille tekemän kyselyn vastauksista.

-Vaikka tässä loppuvaiheessa hakemuksia tulisikin aiempaa enemmän, niin oletettavaa on, että kaikki koronatuki ei tule jaettua. Ilmeisesti päätoimisten yksinyrittäjien määrä on meillä pienempi, mitä rekisterit kertovat, arvioi Kuntaliiton Alueet ja yhdyskunnat -yksikön johtaja Jarkko Huovinen.

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt rahoituksen kunnille laskennallisena osuutena siinä suhteessa, kun kunnissa on yksinyrittäjiä. Kunnat ovat vastaanottaneet hieman yli 36 000 yksinyrittäjien koronatukihakemusta. Hakemuksista on käsitelty noin 34 000 ja hyväksyttyjä hakemuksia on vajaat 30 000. Noin 3 000 hakemusta on hylätty ja väärälle taholle suunnattuja tukihakemuksia on ollut yli 1 600.

Kyselyyn vastanneista kunnista vain kolmessa on jo käytetty yli 60 prosenttia tukikiintiöstä. Ja yli puolet tukirahoista on käyttänyt kaikkiaan 23 kuntaa 197 vastanneesta. Vastaavasti alle 10 prosenttia tukikiintiöstään on käyttänyt yhdeksän kuntaa.

42 prosenttia kunnista katsoi, että nyt jakamatta jäävä rahoituskiintiö voitaisiin kohdentaa lisätukena jo rahoituspäätöksen saaneille. 32 prosenttia kyselyyn vastanneiden kuntien edustajista katsoi, ettei kunnan yrityksillä ole tarvetta lisätuelle.

-Kunnat toivat esille, että tukea tarvitsevat erityisesti matkailu- ja ravitsemusalan ja henkilöliikenteen kuljetuspalveluiden yritykset sekä yritykset, joiden toiminta perustuu Venäjän rajaliikenteeseen. Tuen tarpeessa ovat myös tapahtuma- ja kulttuurialan yritykset ja tuoreet yritykset, kertoo Jarkko Huovinen.

-Moni vastaajista katsoi, että teollisuuden toimintaan koronan vaikutukset iskevät vasta viiveellä ja että tukitoimiin tulisi varautua pandemian pitkittyessä. Tukea tarvitaan sekä kehittämiseen että akuutin kustannustilanteen helpottamiseen, Huovinen jatkaa.

Yksinyrittäjät voivat hakea kunnilta 2 000 euron suuruista kertakorvausta, joka on tarkoitettu yrittäjän yritystoiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin. Tuen tavoitteena on osaltaan turvata se, että yritys pystyy jatkamaan toimintaansa kannattavasti koronaviruksen aiheuttaman kriisin jälkeen.

Seurantakyselyn tulokset

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*