Vieremän kunnanjohtaja Mika Suomalainen on valmis pitkään talviseen 50 kilometrin kävelyyn kunnan terveyskeskuspalveluiden puolesta.

Vieremän kunnanjohtaja Mika Suomalainen kertoo saaneensa lähipalvelukävelytempauksestaan kuntalaisilta erittäin positiivista ja osin todella koskettavaakin palautetta.

– Pelätään sitä, että turvallisen elämän tunnusmerkit ovat katoamassa.

Kunnanjohtaja julkaisi helmikuun lopulla paikallislehdessä ja kunnan verkkosivuilla ilmoituksen, jossa hän kutsuu Pohjois-Savon hyvinvointialueen päättäjät ja valmistelijat sekä alueen asukkaat 50 kilometrin lähipalvelukävelylle Vieremältä suunniteltuun uuteen lähipalvelupisteeseen Iisalmeen.

Hyvinvointialue suunnittelee lakkauttavansa Vieremän terveyskeskuksen ja palvelut siirtyisivät naapurikaupunkiin Iisalmeen niin kutsuttuun lähipalvelupisteeseen.

Vieremän ja Iisalmen keskustoiden etäisyys toisistaan on noin 24 kilometriä, mikä vie autolla noin 20 minuuttia. Mutta esimerkiksi Nissilän kylältä, mistä kävelyretkikin alkaa, matkaa Iisalmen terveyspalveluihin tulee 50 kilometriä.

Kävelyyn on varattu aikaa 12 tuntia. Tapahtumapäivä on tiistai 12. maaliskuuta.

Vieremän pohjoispuolelta Iisalmeen on yli 50 kilometriä matkaa.

Osan matkaakin voi kävellä

Torstaihin mennessä kaksi aluevaltuutettua oli ollut Suomalaiseen yhteydessä ja ilmoittautunut mukaan kävelytempaukseen. Vieremällä on yksi edustaja aluevaltuustossa, joka on toinen heistä, joka on ilmaissut tukensa tapahtumalle.

Muuten Pohjois-Savon hyvinvointialueelta asiaa ei oltu Savolaiselle kommentoitu.

Savolainen ei osaa arvioida paljonko kaikkiaan ihmisiä tulee osallistumaan. 50 kilometrin kävelymatkaa ei niin vain voi kaikilta edellyttää, mutta osalle matkaakin voi osallistua.

Suomalaisella itsellään on kokemusta vastaavien matkojen taivaltamisesta.

– Onhan se pitkä matka, ja pitää varautua, että voi tulla mutkia matkaan.

Suomalaisen mukaan 88-tie on jalankulkijoille sen verran vaarallinen, että jonkin verran on mentävä eri reittejä, mikä lisää matkaa.

Säästöt muilla keinoilla

Mistä sitten tuli idea tällaiseen tempaukseen?

– Haluan konkretisoida sitä, mitä etäisyydet näissä kunnissa tarkoittavat. Samalla esiin nousee tiestön kunto. Kaikkiaan haluan herättää keskustelua tämä asian tiimoilta, kun päätökset ovat vielä tekemättä.

Savolainen toivoo, että terveyskeskuksen lakkautukselta voitaisiin vielä välttyä. Hänestä asia on huonosti valmistelut. Kolmesta vaihtoehdosta kaksi sisältää lakkautuksen ja yksi sote-pisteen, missä voisi tarpeen mukaan järjestää palveluita kuten rokotuksia.

– Vieremän terveyskeskus on, jos ei uusin niin yksi uusimmista terveyskeskuksista Pohjois-Savon hyvinvointialueella. Se on myös kustannuksiltaan halvin. Sen vuosikustannus on 162 000 euroa, mikä on 10 000 euroa pienempi kuin hyvinvointialuejohtajan vuosipalkka. Minä ymmärrän, että kuntalaiset ovat tällaisesta ihmeissään.

Lähipalvelukävelyilmoitus. (Kuvakaappaus Vieremän kunnan verkkosivuilta)

Savolainen uskoo, että tarvittavia sote-säästöjä voidaan saada aikaan muutenkin kuin kategorisesti paikkoja sulkemalla.

– Minusta perusmalli pitää olla, että jokaisessa kunnassa on vähintään yksi sote-palvelupiste, minkä lisäksi voidaan lisätä koti- ja etäpalveluiden määrää.  

Kunnanjohtajan mielestä oman paikkakunnan sotepalvelut ovat elämisen lähtökohta. Hänestä sotepolitiikkaa ja elinkeinopolitiikkaa ei sovi tarkastella erillä toisistaan.

– Ne kulkevat käsikädessä, kun puhutaan yritysten toimintaedellytyksistä. Meillä on tuhat teollista työpaikkaa 3500 asukkaan kunnassa, joten sote-palvelut ovat aivan välttämättömät.

Vieremällä olisi ollut potentiaalisia vielä kunnanjohtajaakin kovakuntoisempia menijöitä lähipalvelukävelylle, mutta Niskasen hiihtäjäsisarukset Kerttu ja Iivo ovat parhaillaan Norjan Holmenkollenilla kilpailemassa ja jatkamassa sieltä kohti maailmancupin päätöstä, joten Savolainen ei pyytänyt heitä mukaan osallistumaan. 

– Se on heidän päämatkansa ja tämä on minun.

Mika Suomalainen lenkkeilemässä talviloman vietossa.

Vieremän lähipalvelukävelystä uutisoi aiemmin muun muassa Helsingin Sanomat.

Juttua muokattu 10.3. kello 15.28: Korjattu otsikkoa, jossa oli virheellisesti mainittu Itä-Savon päättäjät, ja tämä kohta on korvattu Pohjois-Savon hyvinvointialuepäättäjillä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä