Matkapuhelinverkkojen haavoittuvuus tuli täytenä yllätyksenä, kun pirkanmaalainen Juupajoen kunta kärsi viikonloppuna massiivisesta sähkökatkosta. Lumentulo painoi puita sähköverkolle ja koko kunta oli lopulta vuorokauden ajan ilman sähköä. Lämmön suhteen vielä pärjäiltiin, vaikka kaukolämpö oli poissa pelistä, mutta tiedonkulussa oli isoja ongelmia.

-Matkapuhelinverkko aiheutti meille suurimmat ongelmat. Se oli kyllä yllätys, kuinka haavoittuvainen nykyverkko on. Tietoa ei saatu ihmisille kulkemaan matkapuhelinten eikä internetin välityksellä, kun verkot olivat alhaalla, kunnanjohtaja Pirkko Lindström kertoo.

Twitteristä whatsuppiin

Konstit olivat monet, kun tietoa kuntalaisille kriisitilanteessa välitettiin.

-Kun yritin lauantaina saada johtoryhmälle viestiä, niin puhelut ja tekstiviestit eivät menneet perille. Sen sijaan whatsup-viestit menivät johtoryhmälle, vaikka kännykkä sanoi, ettei kenttää ole. Niinpä sitten lauantai-iltana saimme pidettyä johtoryhmän kokouksen kynttilän valossa, kertoo Lindström.

-Sen me huomasimme, että tiedottaminen on näissä tilanteissa erittäin tärkeää. Meitä moitittiin siitä, ettemme päivittäneet kunnan nettisivuja, mutta se oli mahdotonta, kun sähköä ei ollut ja yhteydet eivät toimineet. Itse ajoin tuonne naapurin puolelle lähettämään twitter-viestejä ja kunnantalon ovessa meillä oli jo lauantaina tietoa siitä, että päivystämme siellä sunnuntaina, Lindström jatkaa.

Ei evakuointeja

Maanantaiaamuna Juupajoella oltiin palaamassa arkeen.

-Luonnonvoimille ei mitään voi, mutta kyllä hieman ihmetyttää matkapuhelinverkkojen haavoittuvuus. Minulle kerrottiin, että mastoissa akut kestävät kuusi tuntia ja kovin hitaasti niitä lähdettiin kuntoon saattamaan.

-Evakuointeihin meillä ei tarvinnut lähteä, mutta siihenkin kyllä oli varauduttu. Naapurikunnasta olisi meidän vanhuksille paikkoja löytynyt, kunnanjohtaja Pirkko Lindström toteaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*