Lontoon pörssiin listattu Suomen ensimmäinen vihreä bondi peräsi parissa tunnissa 500 miljoonaa dollaria kansainvälisiltä sijoittajilta. (Kuva: Soile Helminen/Kuntarahoitus)

Lontoon pörssissä juhlittiin tiistaina avajaisseremonioiden yhteydessä Suomen ensimmäistä vihreää bondia.

Kuntarahoituksen syyskuun lopussa liikkeelle laskema 500 miljoonan dollarin joukkovelkakirja merkattiin täyteen parissa tunnissa. Ympäristötietoisten kansainvälisten sijoittajien rahoilla vauhditetaan kotimaisia ympäristöinvestointeja. Lontoon pörssiin listatun joukkovelkakirjan ympärillä oli jo ennakkoon suurta mielenkiintoa. Vihreä teema näkyy rahamaailmassa entistä selkeämmin.

-Viime vuosina on vihreä teema näkynyt entistä enemmän kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla. On paljon sijoittajia, jotka arvostavat tällaisia asioita ja etsivät sopivia sijoituskohteita. Laina merkittiin täyteen kahdessa tunnissa. Mukaan lähti noin 50 sijoittajaa, joista 20 oli meille täysin uusia kumppaneita, kertoo Kuntarahoituksen toimitusjohtaja Pekka Averio.

Kansainvälisiltä sijoittajilta hankittu vihreä raha on lainan ottajalle hieman muuta lainarahaa edullisempaa. Tätä kautta Kuntarahoitus haluaa olla vauhdittamassa ympäristöystävällisiä investointeja.

-Annamme hieman marginaalissa etua vihreille hankkeille. Meillä on ulkopuolinen toimija, joka arvioi hankkeen vihreysasteen. Maksimissaan etu on korkomarginaalista kymmenen pistettä. Tämä etu on samaa luokkaa, kuin muissakin Pohjoismaissa, jatkaa Averio.

Länsimetrosta kouluihin Lontoon pörssissä olivat paikan päällä kouluhankkeitaan esittelemässä Tyrnävän ja Kuhmon edustajat. Kuhmon Tuupalan kouluun vihreää lainarahaa uppoaa 12 miljoonaa euroa ja Tyrnävän Rantaroustin kouluun vielä miljoona euroa enemmän. Suurin lainoitettavista kohteista on Länsimetro, jonka osuus Suomen ensimmäisestä vihreästä bondista on hulppeat 150 miljoonaa euroa.

-Lontoossa huomasi, että etenkin nuorten pankkiirien keskuudessa on suuri kiinnostus ympäristöasioita kohtaan. Kuhmon Tuupalan koulu on Suomen ensimmäinen CLT-levyistä rakennettava puukoulu ja haluamme saada siitä kansainvälisen referenssikohteen, paljasti Kuhmon kaupunginjohtaja Eila Valtanen. Tyytyväisenä esitteli oman kuntansa kouluhanketta myös Tyrnävän kunnanjohtaja.

-Uusi Rantaroustin koulu lämmitetään maalämmöllä ja aurinkopaneelit tuottavat osan koulun sähköntarpeesta. Pyrkimys elinkaariedullisuuteen näkyy innovatiivisissa tilaratkaisuissa ja materiaalivalinnoissa. Tyrnävän kunta on hakeutunut HINKU-kunnaksi ja tavoittelee merkittävää hiilijalanjäljen pienentämistä tulevina vuosina, kertoi kunnanjohtaja Marjukka Manninen.

Aiheesta Kuntarahoituksen sivuilla Kuntarahoituksen rahoittamat vihreät kohteet

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Hei!
    Vihreä sijoitus /lainaraha kuulostaa hyvältä. Nyt valtion kannattaisi ottaa kiireesti rahaa Pori-Parkano-Haapamäki radan liikenteelle avaamiseen, koska sen sen käyttövoimnaksi innovatiivisesti visioidaan ja konsulttityönä parhaillaan selvitetään eri tyisesti kotimaista liikennebiokaasu ja tosi maaseudulla myös rahan ja ravinteiden positiivista kiertotaloutta.
    Herätys liikenneministeri Anne Berner ja koko LVM sekä Likennevirasto ja VR!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*