SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin kertoo olevansa tyrmistynyt tuoreen ympäristöministerin Sanni Grahn-Laasosen, kok., päätöksestä jäädyttää pitkään valmisteltu ja lähes valmis soidensuojeluohjelma, joka sisältyy hallitusohjelmaan ja josta on tehty hallituksen periaatepäätös vuonna 2012.

Grahn-Laasonen ilmoitti keskiviikkona, että soidensuojeluohjelma keskeytetään ja mahdollisuuksia sen perustumisesta vapaaehtoisuuteen aletaan selvittää.

Ympäristöministeri on luvannut kertoa soidensuojeluohjelman jatkosta tarkemmin marraskuun loppuun mennessä.

Marinnin mielestä Grahn-Laasonen näyttää olevan enemmän innoissaan norminpurkutalkoista kuin ministerintehtäviensä hoitamisesta.

– Soidensuojelun täydennysohjelmaa on valmisteltu vuosia ympäristöministeriössä hallituksen yhdessä sopimien pelisääntöjen mukaisesti. On hyvin erikoista, että ympäristöministeri Grahn-Laasonen on nyt kävelemässä yhteisten linjausten yli ja heittämässä pitkäjänteisen työn romukoppaan, Marin sanoo.

– SDP ei hyväksy pitkään valmisteilla olleen soidensuojeluohjelman yksipuolista romuttamista ja tulemme nostamaan asian esiin hallituksessa. Luonnonsuojelua ei yksinkertaisesti voi jättää vapaaehtoisuuden varaan, varsinkaan kun vastassa ovat kovat taloudelliset intressit.

Myös vihreiden varapuheenjohtaja Krista Mikkonen pitää Grahn-Laasosen toimintaa käsittämättömänä.

– Se, että ympäristöministeri haluaa torpata luonnonsuojeluohjelman etenemisen, on ennenkuulumatonta. Erikoista on myös se, että ministeri haluaa lietsoa vastakkainasettelua maanomistajien ja ympäristöhallinnon välillä, Mikkonen kirjoittaa blogissaan.

– Soidensuojeluohjelman valmistelussa on nimenomaan pyritty avoimuuteen mm. tiedottamalla maanomistajia ennakkoon luontokartoituksista, on jaettu tietoa, ja valmistelu on tehty laajasti eri sidosryhmiä kuulleen. Vanhoista virheistä esim. Natura-valmistelun osalta on otettu opiksi ja vastakkainasettelusta päästy pois, Mikkonen painottaa.

Mikkosen mukaan soiden suojelu vapaaehtoispohjalta on mahdotonta, koska niitä ei voi paloitella ja yhdessä osassa vesitalouskokonaisuutta tehdyt toimenpiteet vaikuttavat koko kokonaisuuteen. Yksi vastahankainen maanomistaja voi tehdä tyhjäksi tietyn suon suojelun.

Kokoomuksen mielestä vapaaehtoisuudella parempia tuloksia aikaan.

– Jos nyt unohdettaisiin vapaaehtoisuus ja palattaisiin pakkoon, oltaisiin tehty turhaa työtä. Soiden suojeluohjelman lisäksi myös METSO-ohjelma joutuisi outoon valoon, kokoomuksen varapuheenjohtaja Janne Sankelo näkee.

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*