Pääkaupunkiseudun uimahallien kävijämäärää rajoitetaan puoleen ja pukukaapeista puolet suljetaan.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on linjannut, että pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen, vaikka kaikki vaiheen kriteerit alueella eivät täyty.

Tartuntoja on erityisesti kodeissa ja lähipiirin sosiaalisissa kontakteissa, yksityisissä juhlissa ja tilaisuuksissa, työpaikoilla sekä harrastuksissa. Kouluissa ja päiväkodeissa sen sijaan on enemmän altistustilanteita, mutta vähemmän varsinaisia jatkotartuntoja.

Vain noin puolet tartuntojen lähteistä voidaan tällä hetkellä jäljittää.

Rajoituksia harrastamiseen

Yli 20-vuotiaiden joukkue- ja kontaktilajien harrastustoiminta keskeytetään kaupunkien hallinnoimissa sisätiloissa maanantaista alkaen kolmeksi viikoksi. Myöskään aikuisten harrastusjoukkueiden välisiä otteluita, kilpailuita tai alueellista sarjatoimintaa ei järjestetä samana ajanjaksona.

MainosYksityisille toimijoille suositellaan samoja rajoituksia.

Kaupungit lähettävät seuroille asiasta tarkemmat ohjeet ja peruuttavat aikuisten harrastustoiminnan joukkue- ja kontaktilajien vuorot.

Rajoitus ei koske toimintaa, jossa osallistujien turvavälit säilyvät koko harjoituksen ajan.

Tilaisuudet pienimmiksi

Kaupungit, THL ja HUS linjasivat, että sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien enimmäishenkilömäärä tulisi rajoittaa 20 henkeen maanantaista alkaen. Päätöksen asiassa tekee Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei tulisi toistaiseksi järjestetä lainkaan. Suositus koskee myös syksyn ylioppilasjuhlia, perhe- ja sukutilaisuuksia ja joulun ajan juhlia.

Toisen asteen etäopetuksen vuorottelua lisätään toistaiseksi.

Kasvomaskit tehokkaammin käyttöön

Koordinaatioryhmä suosittelee kasvomaskin käyttöä kaikille läsnätyössä oleville kaikissa kohtaamisissa ja työpaikalla liikuttaessa. Suositus koskee niin yksityisen kuin julkisen sektorin työpaikkoja.

Varhaiskasvatuksen henkilöstölle suositellaan kasvomaskin käyttöä sisätiloissa mahdollisuuksien mukaan. Maskin käyttöä suositellaan erityisesti työssään eri paikoissa kiertäville henkilöille kuten sijaisille, päiväkotiapulaisille, päiväkodin johtajille, työharjoittelijoille ja työssäoppijoille.

Kasvomaskien käyttösuositus annettiin myös yläkouluun. Yläkoululaisille kaupungit tarjoavat maskit, mutta myös omia kasvomaskeja voi käyttää.

Suositukset tulevat voimaan maanantaina. Pääkaupunkiseudun kunnat hankkivat kasvomaskit työntekijöilleen ja niitä ryhdytään toimittamaan työpisteisiin mahdollisimman pian. Myös omaa kasvomaskia voi käyttää. Kasvomaskisuosituksia ei tarvitse noudattaa, jos sille on terveydellinen este.

Pieksämäki purkaa rajoituksia

Koronatilanne Pieksämällä on sen sijaan rauhoittunut, ja kaupunki pääsi purkamaan viime viikolla annettuja suosituksiaan palveluiden ja kokoontumisten rajoittamisessa. Kaupungissa todettiin viikko sitten noin 70 koronatartuntaa, jotka löytyivät paikallisen puutarhatilan työntekijöiltä.

Kaupunki siirtyi tuolloin koronavirusepidemian kiihtymisvaiheeseen, ja Pieksämäellä otettiin saman tien tiukemmat suositukset käyttöön.

– Tartuntarypäs oli hätkähdyttävän suuri. Sain tiedon tartuntaryppäästä viikko sitten torstai-iltana, ja uudet rajoitukset saatiin voimaan sen jälkeen nopeasti, kertoo kaupunginjohtaja Ulla Nykänen.

Rivakka toiminta näkyi ja tuntui myös kaupungilla. Kaupungin liikuntapaikat päätettiin sulkea saman tien viikoksi, ja esimerkiksi uimahalli suljettiin heti perjantaina. Uimaan tulleet komennettiin pois altaasta puolen päivän aikaan.

Maskien käytön suosituksista muistutettiin painokkaasti.

– Pankeehan ne maskit nuamalle, muistutti paikallinen linja-auton kuljettaja ilman maskeja kyytiin pyrkineitä matkustajia.

Kiihtymisvaiheen mukaisesti ravintoloiden oli lopetettava anniskelu iltakymmeneltä.

Kaupungin kulttuuritalo Poleenin eteen tuli drive-in-testipaikka jo olemassa olevien soten testausten tueksi.

Kaupunki teki alussa tiivistä yhteistyötä Essoten kanssa. Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä toteaa, että Pieksämäellä on selvitty tilanteesta hyvin, eikä uusia tartuntoja ole ilmennyt.

– Toki aina on mahdollista, että tartunnat ryöpsähtävät uudelleen.

Samasta riskistä huomauttaa myös Nykänen.

– Vaara ei ole ohi. Varovaisuudesta pitää muistuttaa edelleen.

Nykäsen mielestä iso tartuntarypäs tuntui erityisen rajulta, koska tilanne oli sitä ennen kaupungissa hyvin rauhallinen. Tartuntoja oli todettu koko vuoden aikana kymmenen, ja ilmeisesti niistäkin osa liittyi nyt löydettyyn puutarhan ryppääseen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*