Lasten vaalien kautta perheen pienimmillekin mahdollisuus opetella äänestämistä. Tosin koronavuosi tuo muutoksia järjestelyihin.

Vuoden 2019 EU-vaalien yhteydessä järjestettyjen lasten vaalien ääniharavaksi 2 574 äänellä noussut Kiira Kettu ei ole ehdolla kuntavaalien yhteydessä järjestettävissä lasten vaaleissa. Kuntalehti ei tavoittanut ääniharavaa, mutta aina lähes varma Metsän Kaiku tiesi Ketun panostavan jatkossa perhe-elämään.

Kuntaliiton, Suomen Nuorkauppakamarit ry:n ja Porin kaupungin organisoimat lasten vaalit järjestetään nyt toista kertaa valtakunnallisena.  Vuoden 2019 EU-vaalien yhteydessä mukana oli jo 50 kuntaa ja äänestämään lapset pystyivät yli 140 äänestyspaikassa. Ääniä annettiin viime kerralla kaikkiaan yli 12 000. Ensimmäistä kertaa lapset pääsivät äänestämään omia ehdokkaitaan vuoden 2017 kuntavaalien yhteydessä Porissa.

Muutoksia aiempaan

Lasten vaaleissa äänestäminen on tapahtunut varsinaisena äänestyspäivänä. Samalla kun äiti tai isä ovat käyneet äänestämässä omia ehdokkaitaan, ovat lapset voineet valita oman suosikkinsa omalta eläinhahmolistaltaan. Tänä vuonna korona tuo kuitenkin muutoksia järjestelyihin.

Äänestäminen toteutetaan tänä vuonna pääasiassa digitaalisesti ja järjestävät kannustavat erityisesti päiväkoteja ja alakouluja äänestämään. Mahdollisuuksien mukaan kunnissa voidaan edistää myös omatoimisten vaalipisteiden järjestämistä. Lasten vaalien tulos julkistetaan virallista vaalipäivää seuraavalla viikolla.

-Me emme voi tässä koronatilanteessa suosittaa lasten vaalien järjestämistä kuntavaalien yhteydessä. Joka tapauksessa lasten vaalit kuitenkin järjestetään, mutta nyt ne toteutetaan koulujen ja päiväkotien kautta. Tuotamme lasten vaalien materiaalipankkiin aineistoa ja julisteita, jotta vaalit voidaan järjestää vaikka luokkahuoneessa, Kuntaliiton viestinnän asiantuntija Teresa Salminen kertoo.

Ehdokkaina piirroshahmot

Järjestäjät ovat tilanneet jo seitsemältä suomalaiselta kuvittajalta piirroshahmot, jotka käyvät keskinäistä vaalitaistoon positiivisin sanankääntein. Tavoitteena on herättää lapsissa kiinnostanut äänestämistä ja vaikuttamista kohtaan.

Ehdolla ovat muun muassa lempeä ja ystävällinen merenelävä Otto Octopus, sulava ja siistikäytöksinen tiikeri Rico Raitava ja luontoa ja eläimiä yli kaiken rakastava Mette Metsinkäinen.

-Leikkisät hahmot ja digitaalisen äänestämisen hyödyntäminen avaavat uusia matalan kynnyksen mahdollisuuksia niin päiväkodeissa, kouluissa kuin kodeissa ympäri Suomen tutustua osallisuuteen ja demokratiaan, sanoo Kuntaliiton viestintäjohtaja Miia Välikorpi Kuntaliiton tiedotteessa.

Aiheesta enemmän lasten vaalien omalla sivustolla

 

Avatar
Pekka Moliis
pekka.moliis@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*