Kaksoisagenttien roolista keskustellaan jatkuvasti kuntajohtajien keskuudessa. Kaksoisagentti-nimitystä käytetään kuntien omista työntekijöistä, jotka toimivat oman kuntansa poliittisina luottamushenkilöinä. Asiaa pidetään hankalana.

Kuntaliitossa katsotaan, että oman kunnan työntekijää ei tulisi valita kunnanhallituksen johtoon.

– Asia koetaan kiusalliseksi, ja on ollut vaikeitakin tilanteita, kuntajohtajien puheenjohtaja Olavi Kaleva sanoo.

– Demokratiaan kuuluu, että ihmisillä pitää olla oikeus osallistua päätöksentekoon. Mutta keskustella pitää siitä, paljonko kunnan työntekijöitä voi olla mukana, ja missä tehtävissä.

Kunnan työntekijä kunnanhallituksen varapuheenjohtajana ei ole Kalevan mukaan yhtä ongelmallinen.

Kuntaliiton tutkimuksessa viime vuonna 82 prosenttia kuntajohtajista halusi rajata oman kunnan työntekijät kokonaan kunnanhallitusten ulkopuolelle.

Ainakin Sastamalan, Alavuden ja Järvenpään kunnanhallituksia johtaa oman kunnan työntekijä tällä kaudella.

Eräät järvenpääläiset kokoomuslaiset poliitikot katsovat, että kunnan oman työntekijän valinta kaupunginhallituksen johtoon ei ollut sopivaa. Ratkaisu on aiheuttanut kiivasta jälkipuhetta.

– Kunnan työntekijällä on mahdollisuus saada erilaista tietoa kunnan sisällä. Siitä voi seurata, että kunnan työntekijä kunnanhallituksessa on vaativampi ja tiukempi kuin ulkopuolinen, sanoo Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi tullut rehtori Helinä Perttu, kok.

Artikkeli on kokonaisuudessaan luettavissa Kuntalehdessä 1/2013.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*