Markus Pietikäinen on tyytyväinen. - Oman ryhmän puheenjohtajana olen etuoikeutettu saamaan tietoa viranhaltijoilta ja muilta ryhmiltä. Kutsutaan tilaisuuksiin ja tietoa jaetaan. Kuva: Kuntalehti, Sipoon kunta, yksityinen.

Oman valtuustoryhmän perustaminen ei ole harvinaista. Taustalla saattaa olla valtuustoryhmän hajoaminen, valtuutetun erottaminen tai oma päätös erota valtuustoryhmästä.

Lokakuun alussa Tampereella ex-apulaispormestari Ilkka Sasi perusti oman ryhmän nimeltään Oikeiston Tampereen valtuustoryhmä. Aikaisemmin esimerkiksi Sotkamossa Jarmo Huttunen irtautui Keskustasta ja perusti oman ryhmänsä. Keskustaa edustanut Merja Tuovinen erosi hänkin ja on jatkanut sitoutumattomana Sonkajärven valtuustossa.



Ratkaisu antoi työrauhan

Sipoossa SDP:n listoilta kunnanvaltuutetuksi ja aluevaltuutetuksi Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella valittu Markus Pietikäinen päätyi perustamaan oman Sipoon hyvinvoinnin puolesta -valtuustoryhmän.  

Ryhmän sisäinen kiusaaminen ja ajojahti aluevaltuustoryhmässä oli Pietikäiselle liikaa.

– Päätin, että myös kuntatasolla oma ryhmä on tarpeen. Ratkaisu oli hyvä, se antoi työrauhan.

Politiikan maailmassa ilmapiiriasiat puhuttavat säännöllisesti. Eduskunnan sotevaliokunnan tulehtunut työskentelyilmapiiri tuli julkisuuteen runsas viikko sitten.

– Yli puoluerajojen pitäisi nostaa tikun nokkaan myös puolueiden sisällä tapahtuva häirintä, jotta ihmiset saisivat rauhassa tehdä politiikkaa. Jos kaikki puhaltaisivat yhteen hiileen, meillä olisi parempi tilanne.

Pietikäinen on valtuustoryhmänsä ainoa jäsen. Aluevaltuustossa uudessa ryhmässä on alkuperäisen kolmen jäsenen jälkeen nyt kaksi jäsentä.

Pietikäinen tuli alun perin mukaan politiikkaan Perussuomalaisten riveissä.

– Luottamuspaikkojen valinnoissa ei noudatettu ennen vaaleja päätettyjä ohjeistuksia ja aikaisemmin sovittua. Ryhmän vaihto SDP:hen oli silloin tarpeen.

Pietikäinen kertoo yhä omaavansa SDP:n jäsenkirjan, ja että yhteistyö myös oman omassa kunnassa toimivan, aiemman valtuustoryhmän kanssa on sittemmin sujunut hyvin. Hyvinvointialueella aluevaltuuston SD-valtuustoryhmän kanssa yhteistyö on edelleen hankalaa.

Siis mikä podcast, kuka sitä tekee? Lue tästä lisää: Ihmeellisiä tarinoita eri puolilta Suomea – “Leikittelemme tylsyydellä, paikallisuudella ja ankeilla kunta-asioilla”

Tiedonkulku on mutkatonta

Uuden ryhmän perustaminen ei ole monimutkaista. Käytännössä asia ilmoitetaan kokouksen alussa kirjallisesti valtuuston puheenjohtajalle.

– Laadin ilmoituksen viisi minuuttia ennen kunnanvaltuuston kokousta kynällä A4-paperille.

Ryhmään kuuluu nyt yksi jäsen, joten ryhmäpaineita ei ole.

– Oman ryhmän puheenjohtajana olen etuoikeutettu saamaan tietoa viranhaltijoilta ja muilta ryhmiltä. Kutsutaan tilaisuuksiin ja tietoa jaetaan. Muiden valtuustoryhmien kontaktit ovat lisääntyneet.

Lue lisää, Uusimaa 2.5.2023: Itäuusmaalaiset ovat demaripiirin avulla koettaneet sovitella valtuustoryhmäriitaa – ”Ei vielä edellytyksiä”

Pietikäisen ryhmässä on kaksi sääntöä.

– Kiusaamista ja häirintää ei sallita missään muodossa. Toiseksi on oltava selkeät pelisäännöt, millä tavalla mahdolliset luottamuspaikat vaalien jälkeen jaetaan.

Hyvinvointialueen aluevaltuustossa ryhmä on nimeltään Itä-Uudenmaanhyvinvoinnin puolesta ja kunnanvaltuuston puolella teema jatkui Sipoon hyvinvoinnin puolesta -ryhmässä.

Tavallisesti tähän tulee naseva kuvateksti. Niin tälläkin kertaa. Itse asiassa, kuva puhukoon puolestaan! Tiina Isotalus, Sami Kuusela ja Jyrki Liikka ovat Päättävät elimet. Kuva: Kuntalehti.

Hiukan ruma sana

Sairaanhoitaja 30 vuotta työskennelleen Pietikäisen tavoitteena on hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Hän ei halua istua sellaisessa pöydässä, jossa hänellä ei ole sisällöllistä osaamista.

Valtuutetun pitäisi perehtyä asioihin.

– Joku käyttää sanaa kumileimasin, hiukan ruma sana, mutta kuvaava.  Suurin osa valtuutetuista toimii vain esittelijän tietojen pohjalta, varmistamatta tiedon objektiivisuutta. Osa esityksistä on ollut valitettavasti luokattoman huonoja, eikä sellaisten pohjalta tulisi tehdä mitään päätöksiä.

Onko yhden hengen valtuustoryhmässä liian mukavaa, vai otatko ryhmääsi muita?

– Otan avoimesti vastaan kaikki muutkin hyvään yhteistyöhön kykenevät henkilöt, joilla on samanlaiset arvot.

Kirjoittanut Tiina Isotalus ja Jyrki LiikkaSeuraa Päättävät elimet -podcastin sisältöjä ja tekemistä myös somessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*