Jopa ei-kelpoisten työntekijöiden saaminen varhaiskasvatukseen voi olla paikoin hankalaa Suomessa. (Kuva: Pixabay)

Huolenaiheet varhaiskasvatuksen työntekijöiden saatavuudesta ovat lisääntyneet kunnissa.

– Ratkaisuja tarvitaan heti, Kuntaliiton kehittämispäällikkö Jarkko Lahtinen arvioi jo aikaisemmin keväällä.

Haasteet alan henkilöstön riittävyyden suhteen ovat olleet pitkäaikaisia. Ja tilanne tuntuu vain vaikeutuvan entisestään, Lahtinen kertoo kunnista saatujen tuoreiden palautteiden perusteella.

– Kuulin äsken eräästä kaupungista, että yhtään työnhakijaa ei ollut, kun uusi päiväkoti avattiin. Hakijoina ei ole ollut edes ei-kelpoisia.

Lahtinen ei osaa sanoa, että onko ennestään vaikean tilanteen selkeä heikentyminen nyt merkki pysyvämmästä muutoksesta.

Perustyöstä kehitystehtäviin

Varhaiskasvatuksen henkilöstöpula on koetellut pääkaupunkiseutua kovalla otteella jo muutaman vuoden ajan. Nyt ongelma on leviämässä laajemmalle alueelle, Lahtinen näkee.

Tiedossa ei ole helpotusta henkilöstöpulaan. Taustalla on varhaiskasvatuslaki, joka kiristää työntekijöiden kelpoisuusvaatimuksia kuluvan vuosikymmenen aikana.

Määräaikaan mennessä opettajien ja sosionomien osuus opetus-, kasvatus- ja hoitohenkilöstä on oltava kaksi kolmasosaa. Ja lisäksi henkilöstöstä kolmasosan on oltava varhaiskasvatuksen lastenhoitajia.

Henkilöstörakenteen muutos vaikuttaa merkittävästi jo nyt haastavaan henkilöstötilanteeseen, Jarkko Lahtinen tietää.

– Olisi rohkeasti pohdittava, että ovatko nämä kelpoisuusvaatimukset kaikilta osin tarkoituksenmukaisia. Kunnat eivät pysty ratkaisemaan tätä haastetta omin voimin.

Samaan aikaan varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten määrä on kasvussa. Osallistumistason noustessa varhaiskasvatuspalvelussa voi olla vuonna 2030 enemmän lapsia kuin tänä päivänä, Kuntaliitossa on laskettu.

Valtionavustusten tukemana joissakin kunnissa on keskitytty myös erilaisiin kehittämiskuvioihin. Tilanne voi olla, että rahaa on kehittämiseen, mutta ei tekijöitä sen toteuttamiseen, Lahtinen huomauttaa.

Toisaalta niin kutsuttuun perustyöhön voi olla vaikeampi saada tekijöitä, jos osa saatavilla olevista ammattilaisista on mukana kehitystehtävissä.

Tilanne muuttumassa Siilinjärvellä

Siilinjärven varhaiskasvatusjohtaja Sinikka Hyvärinen kertoo, että Pohjois-Savossa sijaitsevaan kuntaan on saatu tähän mennessä tarvittava määrä työntekijöitä. Tilanne ei ole silti yhtä hyvä kuin esimerkiksi vuosi sitten.

– Meillä oli vielä vuosi sitten hyvin hakijoita varhaiskasvatuksen opettajiksi. Tänä vuonna saimme juuri sen verran hakemuksia kuin oli avoimia paikkojakin.

Hyvärinen tiedostaa, että tilanne on kiristymässä. Varhaiskasvatuslaki ja sen kelpoisuusvaatimukset lisäävät työntekijöiden saatavuushaasteita myös reilun 21 000 asukkaan kunnassa.

– Siilinjärvellä on ollut tähän mennessä kohtuullinen tilanne. Laki on sinällään hyvä, mutta Suomessa olisi oltava enemmän koulutettuja henkilöitä saatavilla varhaiskasvatukseen.

Hankalaa myös Hyvinkäällä ja Riihimäellä

Riihimäen kaupungin varhaiskasvatuksen päällikkö Marjut Helenius sanoo, että kelpoisten varhaiskasvatuksen erityisopettajien rekrytointi on jo pitkään ollut hankalaa.

– Nyt sama tilanne näkyy myös varhaiskasvatuksen opettajien kohdalla. Vakituisiin työsuhteisiin on toistaiseksi ollut tarjolla varhaiskasvatuksen lastenhoitajia, mutta määräaikaisten ja lyhyiden sijaisuuksien täyttö on jo vaikeampaa.

Kanta-Hämeessä sijaitsevassa ja 28 800 asukkaan kaupungissa lain vaatiman varhaiskasvatuksen henkilöstörakenteen muutoksen toteuttamiskeinoja selvitetään parhaillaan, Helenius lisää.

Uudellamaalla sijaitsevan Hyvinkään varhaiskasvatuksen johtaja Eila Rapala kertoo, että varhaiskasvatuksen opettajista on ollut pulaa jo vuosien ajan noin 47 000 asukkaan kaupungissa.

– Myös varhaiskasvatuksen lastenhoitajia on yhä haastavampi rekrytoida.

Varhaiskasvatuksen henkilöstötilanne on huolestuttava, Rapala näkee.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

 1. Kuntaliiton edustaja rohkaisee kajoamaan uuteen varhaiskasvatuslakiin. Että ”olisi rohkeasti pohdittava, että ovatko nämä kelpoisuusvaatimukset kaikilta osin tarkoituksenmukaisia”. Kuuluukohan tämä tehtävä kuntaliitolle?

  Kerron käsitykseni. Pohdin rohkeasti. Kelpoisuusvaatimukset on tuoreessa laissa huolella ja vakaasti harkittu. Ja uusi laki antaa esimerkillisellä tavoin aikaa sovittaa henkilöstön osaaminen lain mukaiseksi.

  Ongelma on siinä että tästä elämämme tärkeimpiin vuosiin liittyvästä ihmiseksi kasvamisen ajasta ei haluttaisi maksaa tekijöille edes kohtuullista liksaa.

  Että jollain halpistyövoimalla, palvelumarkkinoilla ja muilla tilapäistoimilla kun lapsi saatetaan seitsemän vuoden ikään niin kyllä peruskoulu heistä ihmisen tekee. Että sitten on tukena sementoitu perusopetus ja virkavastuulla toimivat opettajat, jotka kyllä pitkän kesälevon jälkeen jaksavat olla huippukasvattajia.

  Palkkapolitiikka on ainakin minun käsitykseni mukaan kyllä tältä osin ihan metsässä. Ihan rämeikössä. Varhaiskasvatuksen työntekijät ovat räikeästi alipalkattuja.

  Harmittelen (heidän puolestaan). Harmittelen kun eivät puurtajana vaadi osaansa yhteisestä kakusta.

 2. Tekijöistä on pulaa, sillä työn rakenteet ovat aivan pilalla. Yritetään saada mahdollisimman paljon mahdollisimman halvalla, kaikessa säästetään resursseja ja sijaisia ei saada. Puhumattakaan surkeasta palkasta, mutta edes parempi palkka ei auta siinä, että ihmiset eivät halua työskennellä niin huonoissa olosuhteissa, kuin ne tällä hetkellä ovat. Sääliksi käy myös lapsia, jotka joutuvat niissä säilöntälaitoksissa nykyään olemaan.

  Varhaiskasvatuksen johtajat ja päälliköt eivät ole työntekijöidensä puolella, vaan päinvastoin painostavat ja pusertavat heistä viimeisetkin pisarat.

  Tällä hetkellä varhaiskasvatusta toteutetaan kasvatustyöntekijöiden selkänahasta repimällä ja lasten sekä työntekijöiden hyvinvoinnin kustannuksella, ja kaikkea tätä sirkusta pyörittävät äärettömän epäpätevät johtajat ja päälliköt, joiden realismi on ollut jo pitkään hukassa.

  Varhaiskasvatus on Suomessa uppoava laiva.

 3. Ihmeellistä, kuinka aikuiset ihmiset jaksaakin leikkiä tyhmää? Kyllä tässä lähtökohtaisesti jo ollaan sinne mettään menossa ja oikeen kiihdyttämällä. Harkitaan, että lasketaan kriteereitä, kun nykyisellä palkkauksella, työnkuvalla ja arvostuksella ei saada ammattilaisia töihin. Voi morjens! Hyvästelkää samalla laadukas ja lapsilähtöinen varhaiskasvatus ja toivottakaa tervetulleeksi rasittuneet lapset, joilla on henkistä kuormitusta ja stressiä ja näiden myötä huonot oppimisen edellytykset kouluelämää varten jo valmiiksi. IHMISET EIVÄT TULE TÖIHIN, JOS TYÖOLOT OVAT HUONOT, PALKKA ON HUONO JA ARVOSTUS ON HUONO. Simple as ####.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*