Kuntaliitto ehdottaa hyvinvointialueille yhteistyötä.

Kuntien ja hyvinvointialueiden välillä merkittävästi yhdyspintoja, joihin on luotava toimivat käytännöt, huomauttaa Kuntaliitto.

Sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen tehtävät siirtyvät hyvinvointialueille ensi vuoden alussa. Liitto muistuttaa tiedotteessaan, että kunnille jää edelleen merkittävä vastuu hyvinvointityöstä ja terveyden edistämisestä.

Kuntien ja hyvinvointialueiden välisiä yhdyspintoja on runsaasti, ja niitä löytyy koko ajan lisää. Yhdyspintoja on esimerkiksi varhaiskasvatuksessa, opetuksessa, maankäytössä, kaavoituksessa, kotouttamisessa ja vuonna 2024 voimaanastuvan uudistuksen myötä nykyistä vahvemmin myös työllisyyden hoidossa.

— Näihin kaikkiin meidän täytyy luoda toimivat käytännöt yhdessä. Asukkaan hyvän arjen edellytykset luodaankin yhteistyöllä, Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen huomauttaa.

Hyvinvointialueiden ja kuntien toiminta ja hallinto rakentuvat samanlaiselle, kuntalakiin perustuvalle pohjalle. Muita osapuolia yhdistäviä lakeja ovat muun muassa julkisuuslaki, hankintalaki ja hallintolaki.

— Kaiken kaikkiaan on tärkeintä luoda yhdessä toimintamallit asukkaiden palveluiden sujuvuudelle. Asukkaalle ei ole olennaista, kuka palvelut järjestää, vaan että palvelut toimivat, Karhunen tiivistää.

Yhteistyötä yhteisellä palveluyhtiöllä

Kuntaliitto esittää hyvinvointialueille kutsun tulla keskustelemaan yhteistyön jatkosta ja tarjoaa osaamistaan hyvinvointialueiden käyttöön.

— Olemmekin kutsuneet hyvinvointialueiden puheenjohtajat ja johtavat viranhaltijat yhteiseen tilaisuuteen keskustelemaan siitä, miten yhteistyötä voitaisiin jatkaa yhteisen palveluyhtiön kautta.

Kunta- ja hyvinvointityönantajat, Keva, Kuntarahoitus, Kuntien takauskeskus ovat jo lainsäädännön perusteella kuntien ja hyvinvointialueiden yhteisiä toimijoita. 

—Meillä on valmis osaaminen hyvinvointialueiden tueksi muun muassa neuvonnassa ja kehittämisessä. Lisäksi voimme tarjota tukea hyvinvointialueiden tekemään omaan edunvalvontaan. Siksi näimme, että myös Kuntaliiton osalta on perusteltua tehdä jatkossakin tiiviisti asioita yhdessä, Karhunen esittää.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Yhteistyö on varmaankin perusteltua, mutta ehkä olisi hyvä kuulla myös markkinoilla toimivien noin 18 000 sote-alan yksityisyritysten kanta yhteistyön kohteena olevissa asioissa. Yhteistyö johtaa helposti esimerkiksi turhan suuriin hankintakokonaisuuksiin jolloin toimialan pienet yritykset eivät voi osallistua kilpailutuksiin.

  2. Hyvä Minna Karhunen, unohditko kuntien tehtäväluettelosta yli 65 vuotiaat ikääntyvät, ikäihmiset, vanhukset. Kunnan tehtävä on luoda edellytyksiä hyvinvoinnille ja terveyden ylläpitämiseen.

  3. Tässä vaiheessa ei ole perusteltua lisätä byrokratiaa. Päinvastoin, sitä tulee vähentää ja suoraviivaistaa asioiden hoitoa. Tulevaisuus luo tarvittavan käytännön yhteispelille.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*