Vuoden alussa alkanutta esiopetusvelvollisuutta aiotaan toteuttaa perheiden tarpeita kuunnellen, uutisoi Yle Perämeri.

Esimerkiksi Torniossa lapsen ei tarvitse osallistua aamupäivällä järjestettävään esiopetukseen, jos hän on menossa samana päivänä päivähoitoon iltatöissä käyvien vanhempien työvuoron ajaksi.

Lakiuudistuksen myötä lapsen on osallistuttava oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuotena vuoden kestävään esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet saavuttavaan toimintaan.

Jo ennen lakiuudistusta vain noin 2 prosenttia esikouluikäisistä on jäänyt kuntien järjestämän esikouluopetuksen ulkopuolelle.

OKM:n mukaan esiopetusvelvoitteella halutaan parantaa lasten tasa-arvoisia oppimisvalmiuksia. Vuoden vaihteessa voimaan tullutta lakia aletaan soveltaa elokuussa.

Tornion päivähoidon päällikön Riitta Kelonevan mukaan terveen järjen käyttö on sallittua.

– Velvoittavalla esiopetuksella halutaan vahvistaa esikoulun asemaa, mutta odotamme vielä tarkempaa ohjeistusta Opetushallituksesta, Keloneva sanoo Ylelle.

Yle Pohjois-Karjalan mukaan kunnat kummastelevat, kuinka kotona tapahtuvan esiopetuksen toteutumista on tarkoitus seurata. Lain mukaan esikoulua voi käydä myös kotona.

Kuntaliitosta asiaa selvittäneen Kontiolahden varhaiskasvatuksen päällikön Tarja Tormulaisen mukaan tavoitteiden saavuttaminen jää vanhempien valvonnan varaan, kun esiopetus tapahtuu kotona.

– Kuntien on edelleen velvollisuus järjestää esiopetus, mutta kotona järjestettävää esiopetusta kuntien ei tarvitse vahtia.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*