Esitys Savonlinnan ja Kerimäen kanssa neuvotellun kuntaliitossopimuksen hylkäämisestä syntyi kunnanhallituksessa maanantaina täpärästi. Äänet jakautuivat puolesta ja vastaan 3–3, jolloin puheenjohtaja Aune Kupiaisen (kesk.) ääni ratkaisi.

Kupiainen kuitenkin uskoo, että lopullisen päätöksen tekevä kunnanvaltuusto on kuntaliitoksen kannalla.

– Itse olen itsenäisyyden kannalla kuntalaisilta saamani palautteen perusteella. Enemmistö heistä tuntuisi olevan liitosta vastaan, Kupiainen perustelee Ylelle.

– Jo syksyllä olin liitosneuvotteluita vastaan samalla perusteella. Kun ihmisiä tapaa teillä ja turuilla, niin siellä tulee kanta esille, samoin tulee puhelinsoittoja. Kuihtuminen pelottaa.

Kupiainen uskoo, että Punkaharjulla on päinvastaisista väitteistä huolimatta mahdollisuus jatkaa itsenäisenä kuntana.

– Meidän elinkeinorakenteemme mahdollistaa sen. Toisaalta kokemukset kuntaliitoksista ovat sellaisia, että sivulla olevat liitoskunnat ja niiden taajamat kuihtuvat.

Punkaharjun kunnanjohtaja Sami Sulkko jätti kokouksessa eriävän mielipiteen.

– Virkavastuulla tässä töitä tehdään. Ei Punkaharjun ole realistista jatkaa itsenäisenä, Sulkko sanoo Ylelle.

Sulkon mukaan kuntaliitos on edessä joka tapauksessa, jos ei nyt vapaaehtoisesti niin sitten myöhemmin talouden vakavan kriisiytymisen kautta.

– Punkaharjulla on hyvin nopeasti edessä esimerkiksi kolmen prosenttiyksikön veronkorotus, jos se jatkaa itsenäisenä.

Sulkko muistuttaa, että Punkaharjun kunnanhallitus ja valtuusto ovat ennenkin olleet erimielisiä. Valtuusto kuitenkin päätti jo aiemmin kuntaliitosneuvotteluihin lähtemisestä Savonlinnan kanssa äänin 15-4.

Savonlinnan kaupunginhallitus sekä Punkaharjun ja Kerimäen kunnanhallitukset käsittelivät neuvoteltua liitossopimusta samanaikaisesti maanantai-iltana. Savonlinnassa ja Kerimäellä oltiin liitoksen kannalla.

Kerimäen kunnanhallitus esittää kuntaliitossopimusta valtuuston hyväksyttäväksi äänin 6–2. Savonlinnan kaupunginhallituksessa vain Juha Bilund (vas.) vastusti sopimuksen hyväksymistä.

(KL)

Lue Ylen uutinen aiheesta
Lue Itä-Savon uutinen aiheesta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä