Hallitus ajaa kuntauudistusta muun muassa terveyspalveluiden takia. Vetoomuksen allekirjoittaneet kunnat kuitenkin muistuttavat, että terveyspalvelut ja kuntarakenne ovat kaksi eri asiaa.
 
– Terveydenhuollon järjestäminen on ykköasia, ei kuntarakenne, Sulkavan kunnanjohtaja Tanja Matikainen perustelee.
 
20 kuntapäättäjän allekirjoittamassa kirjeessä vaaditaan neuvoston kunta- ja aluehallintokongressia ottamaan kantaa siihen, onko Suomen hallituksen toiminta ristiriidassa paikallisen itsehallinnon peruskirjan kanssa.
 
Allekirjoittajien mielestä kuntarakenneuudistus aiotaan toteuttaa "ylhäältä alaspäin siten, että valtiovarainministeriössä laaditaan ehdotus, johon kunnat myöhemmässä vaiheessa ottavat kantaa".
 
Kuntapäättäjät muistuttavat, että peruskirjan mukaan paikallisen viranomaisen on voitava säännellä ja hallita julkisia asioita omalla vastuualueellaan paikallisen väestön edun mukaisesti.
 
Etelä-Savosta kirjelmän ovat allekirjoittaneet Sulkavan, Rantasalmen ja Juvan kunnanhallitusten puheenjohtajat ja kunnanjohtajat.
  
Kuntapäättäjäjoukko on huolissaan myös demokratian säilymisestä, jos kuntakokoa kasvatetaan työssäkäyntialueittain.
 
– Syrjäkyliltä on hankalampi saada ihmisiä mukaan päätöksentekoon hallituksiin ja valtuustoihin, Sulkavan Matikainen uskoo.
 
(KL)
 
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*