Kala- ja Pyhäjokilaakson alueella pelätään tien päällä tapahtuvien ambulanssisynnytysten määrän kasvavan, mikäli synnytystoiminta Oulaskankaalla loppuu.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden antama välipäätös sallii synnytysten jatkumisen Oulaisissa sijaitsevassa Oulaskankaan sairaalassa, vaikka Valvira on potilasturvallisuuteen vedoten määrännyt synnytystoiminnan loppumaan ensi vuoden maaliskuun loppuun mennessä.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri valitti Valviran päätöksestä ja haki välipäätöstä, jotta synnytystoiminta voi jatkua lopulliseen päätökseen asti. Valvira perusteli kesäkuussa tekemäänsä päätöstä synnytystoiminnan lopettamisesta sillä, että vastasyntyneiden hoito ei täytä potilasturvallisuuden ja lainsäädännön vaatimuksia.

Valviran mukaan sairaalassa ei kyetä takaamaan riittävää osaamista hoidon laadun ja potilasturvallisuuden takaamiseksi. Oulaskankaan sairaalassa on ollut viime vuonna 911 synnytystä ja 1−2 tehostettua valvontaa vaativaa lasta kuukaudessa. Kriittiseksi rajaksi on määrätty vähintään tuhat synnytystä vuodessa, mutta poikkeuslupia voidaan myöntää, mikäli palvelun saatavuus ja potilasturvallisuus sitä edellyttävät.

Oulaskankaan sairaala on hoitanut pääasiassa Pyhä- ja Kalajokilaakson alueen kuntalaisten synnytyksiä. Mikäli synnytystoiminta lakkaa, niin synnytykset siirtyvät Ouluun ja Kokkolaan.

 

Ylen uutinen välipäätöksestä

 

Kuntalehden uutinen Valviran päätöksestä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*