​Suomen ja Venäjän tullit ovat lisänneet yhteistyötä salakuljetusten kitkemiseksi. Suomen Itämeri-instituutti aloitti viime vuonna hankkeen, jonka tarkoitus oli tiivistää tullien välistä yhteistyötä.
 
– Kauttakuljetuksista suurin osa menee Moskovan ja Pietarin alueelle. Me saamme yhteistyöllä ikään kuin tuplatarkastukset. Mitä ei Kotkasta tavoiteta, voidaan tavoittaa Pietarin alueelta, selvittää tulliylitarkastaja Lasse Ryyttäri Tullihallituksesta.
 
Maiden välinen yhteistyö ei ole vielä lisännyt tuoteväärennösten paljastuksia. Nykyään vain viitisen prosenttia salakuljetettavasta tavarasta narahtaa tullissa.
 
– Liikenne on niin hurjaa, että emme pääse millään yli sen viiden prosentin. Kotkan ja Haminan alueella puhutaan lähes 200 tullivarastosta. Meillä ei riitä millään henkilökuntaa tekemään sataprosenttisia tarkastuksia, Ryyttäri sanoo.
 
Suomeen virtaa paljon väärennettyä elektroniikkaa. Tulliylitarkastajan mukaan tuoteväärennökset ovat kuitenkin hieman muuttaneet muotoaan.
 
– Muotitavarat ja luksustuotteet ovat tulleet enenevässä määrin meidän tapauksissa esille, Ryyttäri vahvistaa.
 
Suomeen kuljetetaan vuosittain piraattitavaraa 500-600 miljoonan euron arvosta. Viime vuonna piraattitavaraa narahti tullin tarkastuksissa 26 miljoonan euron edestä.
 
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä