Kuntaliiton piloteissa etsitään erilaisia ja monipuolisia yhteistyötä tiivistäviä toimintamalleja.

Kuntaliiton Verkostoperuskouluhanke on herättänyt kunnissa huomiota, ja mukaan hankkeeseen on hakenut yli 40 kuntaa yhteensä 12 hanke-ehdotuksessa.

Hankkeen aikana on tarkoitus kehittää alueellista yhteistyötä ja ratkaista muun muassa perusopetuksen saatavuutta ja saavutettavuutta.

Myös opetuksen järjestämistapoja pyritään laajentamaan ja monipuolistamaan.

Erityisasiantuntija Mari Sjöström Kuntaliitosta on erittäin hyvillään kuntien kiinnostuksesta. Mukaan pilotointiin tuli ehdokkaita eri puolilta Suomea, vaikka erityisen ahkerasti ovat hakeneet Etelä-Suomen, Päijät-Hämeen, Lapin ja Etelä-Savon kunnat.

Pilotoinnin taustalla ovat väestönkehitys ja aluerakenteen muutokset, jotka vaikuttavat suoraan peruskouluverkkoon. Koulunsa aloittavien määrä laskee lähivuosina neljänneksen nykyisestä.

Jokaisen kunnan tehtävä on huolehtia myös jatkossa perusopetuksen saatavuudesta ja saavutettavuudesta.

Erilaisia tapoja tehdä yhteistyötä

Sjöström kertoo, että yksi mahdollisuus huolehtia tehtävästä laadukkaasti on yhteistyö. Siihen haetaan nyt erilaisia mahdollisuuksia.

– Suomessa on hieman yli 60 yhden peruskoulun kuntaa. Niissä oman kunnan sisäinen palveluverkostokeskustelu on käyty loppuun. Joissakin kunnissa seuraava vaihe voi olla hakeutuminen yhteistyöhön ja sitä kautta hyviin ratkaisuihin.

Opiskelumahdollisuuksien lisääminen voi tarkoittaa esimerkiksi etäyhteyksiä hyödyntävää opetusta joissakin oppiaineissa tai alueellisia ratkaisuja tarjota perusopetukseen valmistavaa opetusta ja joustavaa perusopetusta.

– Jätimme hankekuvaukseen tarkoituksella väljyyttä ja pyysimme kunnilta ajatuksia esimerkiksi yhteistyön tavoitteista.

Pilotteja käynnistellään syksyllä, mutta varsinaista kehittämisen aikaa on 2023–24.

Osallistujat pääsevät mukaan Kuntaliiton hankkeeseen ilman omarahoitusosuutta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*