Ylöjärven kaupunginvaltuusto puntaroi vajaan parin viikon päästä onko kaupunginhallituksella luottamusta vaiko ei. (Kuva: Pixabay)

Ylöjärven kaupunginhallituksen jatko nykyisellä kokoonpanolla on katkolla seuraavassa kaupunginvaltuuston kokouksessa. Kesän aikana Ylöjärvellä on selvitetty kaupunginhallituksen luottamusta tilapäisen valiokunnan toimesta. Tiistai-illan kokouksessaan valiokunta päätti äänin 5-2 esittää kaupunginvaltuustolle kaupunginhallituksen erottamista.

Tilapäisen valiokunnan päätösesityksestä jouduttiin äänestämään, sillä keskustelun kuluessa tehtiin esitys, ettei kaupunginhallituksen erottamista esitettäisi. Äänestyksessä vähemmistöön jääneet Juha Alhamo (ps.) ja Esa Toikkonen (kesk.) jättivät päätökseen eriävän mielipiteen.

Epäilty tietovuoto vei luottamuksen

Tapauksessa on kyse epäluottamuksesta perussuomalaisten kuntapoliitikko Erja Pelkosta kohtaan. Kaupunginhallituksen jäsenenä toimivan Pelkosen epäillään vuotaneen paikalliselle lehdelle tietoja kaupunginhallituksen marraskuussa 2022 salaisena käsittelemästä asiasta, joka koski lausunnon antamista viranomaisselvitykseen. Kaupunginhallitus teki asiasta rikosilmoituksen, mutta esitutkinta keskeytyi syyttäjän arvioitua, ettei asia todennäköisesti selviä lehdistön lähdesuojan takia.

Erja Pelkonen on pitänyt luottamuksen pohtimista ajojahtina ja kiistänyt vuotaneensa kyseisiä tietoja, sillä hän ei ollut jääviyden takia läsnä pykälää käsiteltäessä.

-Olin itse esteellinen ja ilmoitin sen virkamiehille heti, kun sain kirjallisen materiaalin pykälästä. Julkisuudessa kerrottiin tarkasti myös pykälän käsittelyn värikkäistä keskusteluista ja kokouksen äänestystuloksista, Pelkonen kirjoittaa kaupungille jättämässään selvityksessä.

Kuntaliitto: Vuotajan selvittäminen ei välttämätöntä

Ylöjärven suunnasta kysyttiin asiassa lausuntoa myös Kuntaliiton asiantuntijoilta. Lausunnossa todettiin, että asiassa on kyse poliittisesta luottamuksesta tai epäluottamuksesta. Mahdollista tietojen vuotajaa ei tilapäisen valiokunnan ole välttämätöntä edes saada selville.

-Tilapäisen valiokunnan tehtäviin ei sinänsä lähtökohtaisesti kuulu esimerkiksi selvittää sitä, kuka on mahdollisesti paljastanut salassa pidettäviä tietoja ulkopuolisille. Tämä ei ole välttämättä tarpeen erottamisasian valmistelemiseksi. Vaikka kyse olisikin alun perin yksittäisen tai yksittäisten henkilöiden toiminnasta, tilapäisen valiokunnan arvioinnin kohteena on koko hallituksen toimintakyky ja valtuuston poliittinen luottamus arviointihetkellä, Kuntaliiton lausunnossa todetaan.

Ylöjärven kaupunginvaltuusto käsittelee asiaa 11.9. pidettävässä valtuuston kokouksessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. ”Julkisuudessa kerrottiin tarkasti myös pykälän käsittelyn värikkäistä keskusteluista ja kokouksen äänestystuloksista.” Pelkonen oli asiassa esteellinen, eikä ollut läsnä kaupunginhallituksen kokouksessa, eikä siten osallistunut asian käsittelyyn.

    Edellä oleva osoittaa, ettei Pelkonen ole voinut ilmaista mitään kaupunginhallituksen kokouksesta. Vuotaja löytyy siis kaupunginhallituksesta, mutta se ei voi olla Pelkonen. Erottamisprosessi perustuu yksinomaan epäilyyn Pelkosen julkisuuteen vuotamiseen sellaisessa asiassa, jota hän ei voi tietää.

    Millään tavalla ei edes poliisi ole voinut osoittaa vuotoa osaksikaan Pelkosen syyksi. Nyt sitten ei tarvitakaan mitään vuotamissyytä kuntaliiton lausumaan viitaten. Joku muu jäsen on vuotanut ja Pelkonen erotetaan ilman syytä?

    Toisessa asiassa tässä lehdessä kerrotaan kaupunginjohtajan erottamiseen ja sitä ei voi vaan tehdä salatusti vaan siihen on ilmastava jokin syy. Koko tämä asia perustuu harkintavallan väärinkäyttöön ja toimivallan ylittämiseen sekä päätös tulee syntymään virheellisessä järjestyksessä asiavirheen ynnä muun johdosta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*