Energiakaupungit ry:llä on 13 jäsenyhtiötä. Kuvassa Tampareen Sähkölaitoksen Naistenlahden voimala. (Kuva: Ville Miettinen)

Kaukolämpöjärjestelmä osoittautui Energiakaupungit ry:n tilaamassa selvityksessä yhteiskunnan kannalta halvimmaksi ja tehokkaimmaksi keinoksi yhdistää energiavirtoja ja edistää siirtymistä hiilineutraaliin yhteiskuntaan kaupunkien lämmityksessä.

Selvityksessä tarkasteltiin kahta hiilineutraalisuuteen johtavaa polkua ja niiden kustannusvaikutuksia. Ensimmäisessä keskiössä on kaukolämpö, ja toisessa 50 prosenttia kaukolämpöasiakkaista siirtyy kiinteistökohtaisiin lämmitysmuotoihin vuoteen 2040 mennessä.

Jälkimmäisessä skenaariossa kaukolämmön kysyntä vähenee merkittävästi. Samalla vähenee selvästi myös sähköntuotannon määrä, sillä sähköä tuotetaan yhteistuotantolaitoksissa. Sähköä tuotettaisiin Energiakaupungit ry:n jäsenkaupunkien alueella jopa yksi terawattitunti vähemmän vuonna 2040 verrattuna tilanteeseen, jossa kaukolämmön asema säilyy. Määrä vastaa 1,5 prosenttia Suomen nykyisestä sähköntuotannosta.

– Nyt on oikea hetki kiinnittää huomiota suomalaisen kaukolämmön asemaan ja merkitykseen yhteiskunnan ja erityisesti kaupunkien kustannustehokkaana huolto- ja toimitusvarmuuden sekä energiasiirtymän mahdollistajana. Kerran alas ajettua energiajärjestelmää ei vaivatta voida palauttaa – se on nähty ympäri Eurooppaa energiakriisin aikana. Tämä kriittinen virhe on syytä välttää kaukolämmön kohdalla ennen kuin on liian myöhäistä, toteaa toiminnanjohtaja Aku Aarva Energiakaupungit ry:n tiedotteessa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Aarvan mukaan Suomen hiilineutraalisuustavoitteiden toteuttaminen edellyttää myös Energiakaupungit ry:n jäsenyhtiöiltä merkittäviä investointeja ja uudistumista. Selvityksen perusteella nykyisten kaukolämpöverkkojen heikentyminen nostaisi investointitarvetta pelkästään Energiakaupungit ry:n alueella 2,3 miljardia euroa.

– Investoinnit kannattaa suunnata yhteiskunnan kannalta tehokkaimmalla tavalla. Kaupunkiympäristössä tehokkain tapa on selvityksen perusteella kaukolämpö, Aku Aarva sanoo.

Energiakaupungit ry:n jäsenyhtiöitä ovat Alva-yhtiöt, EPV Energia, KSS Energia, Kuopion Energia, Lahti Energia, Lappeenrannan Energia, Oulun Energia, Pori Energia, Seinäjoen Energia, Tampereen Sähkölaitos, Turku Energia, Vaasan Sähkö ja Vantaan Energia.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*