Kainuun keskussairaalan kupeeseen on avattu Kainuun ensimmäinen terveysmetsä. (Kuva: Kainuun sote)

Jos liikkuminen sairaalan käyttävillä alkaa nakertaa päätä, niin vaihtoehtoja liikkumiseen löytyy myös ulkoilmasta, mikäli potilaan vointi sen sallii. Näin on ainakin Kainuussa, jossa uuden keskussairaalan kupeeseen on rakennettu terveysmetsä, joka palvelee niin sairaalan potilaita, kuntoutujia, henkilökuntaa kuin kaupungin asukkaita.

Viime viikolla Sairaalanrinteeseen avatun terveysmetsän näkyvin osa on metsään rakennettu lyhyt esteetön reitti ja laavu nuotiopaikkoineen. Metsässä on 120 metriä pitkä puurakenteiden reitti, jossa pääsee liikkumaan turvallisesti vaikka pyörätuolilla, rollaattorilla tai kyynärsauvoja käyttäen. Reittiä pitkin pääsee kulkemaan esteettömälle laavulle, jossa on nuotiopaikka ulkoilijoiden käytössä.

Terveysmetsä on luontoalue, joka edistää ihmisen elpymistä keskimääräistä luontoympäristöä paremmin. Terveysmetsä pohjautuu tutkimustietoon luonnon hyvinvointivaikutuksista. Suunnittelussa on terveyttä edistävän ympäristön tunnusmerkkien lisäksi otettu huomioon esteettömän luontoreitin suunnittelukriteerit.

Sairaalanrinteeseen on raivattu osana terveysmetsää myös kilometrin mittainen kuntoreitti, jossa riittää korkeuseroja vaativampaankin makuun, eikä reitti ole esteetön. Talvella se palvelee keskussairaalan kuntoutujia, työntekijöitä ja lähialueen asukkaita hiihtolatuna. Ladun kunnossapidosta vastaa Kajaanin kaupunki.

MainosTerveysmetsä on toteutettu Kajaanin kaupungin, Kainuun soten ja Terveysmetsämallit työ ja toimintakyvyn edistämisessä –hankkeen yhteistyönä. Keskussairaala sijaitsee aivan Vimpelinvaaran urheilukeskuksen läheisyydessä ja toiminnan laajentumiselle on tulevaisuudessa erinomaiset mahdollisuudet.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*