Kalajoen maisemiin nousee biokaasulaitos puhdistamolietteen, biojätteiden ja maatalouden biomassojen käsittelyyn.

Ympäristöministeriö avustaa kuuttatoista uutta ravinnekierrätyksen ja uusiutuvan energian hanketta yhteensä noin kymmenellä miljoonalla eurolla.

Bio-VV Oy:n hankkeessa toteutetaan Kalajoelle biokaasulaitos puhdistamolietteen, biojätteiden ja maatalouden biomassojen käsittelyyn.

Hankkeelle on myönnetty noin 6,5 miljoonan euron avustus.

Hanke muodostaa alueellisen ravinteiden kierrätyksen kokonaisuuden, jossa maataloudesta saadaan syötteitä biokaasun tuotantoon ja toisaalta tuotetaan laadukkaita kierrätyslannoitteita maatalouden tarpeisiin.

Ympäristöministeriö jatkaa tiedotteessa, että Kalajokea koskevalla ja muilla hankkeilla parannetaan ravinteiden kuljetettavuutta, kehitetään jalostettuja ravinnetuotteita ja vahvistetaan energiantuotantoa. Samalla parannetaan energiatehokkuutta sivu- ja jätevirtojen käsittelyssä.

Avustuksia myönnetään myös ruo’on ja levien hyötykäyttöä edistäville hankkeille.

– Ravinteiden talteenotto ja jalostaminen on keskeistä, jotta ravinteita saadaan siirretyksi ravinnekeskittymistä sellaisille alueille, joilla ravinteille on tarvetta. Näin voimme vähentää vesistöihin aiheutuvia ravinnevalumia mutta myös lisätä omavaraisuuttamme. Osa hankkeista edistää myös hallituksen Saaristomeri-ohjelmaa, ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen sanoo.

Tukea Pohjois-Savoon

Tukea on myönnetty myös Pohjois-Savon Tervossa toimivalle Nilakkalohi Oy:n ja Paaras Aquan kalankasvatuslaitoshankkeelle, joka edistää muun muassa ravinteiden kierrätystä.

Ympäristöministeriö tukee hanketta noin 0,5 miljoonalla eurolla.

Hankkeessa investoidaan fosforipitoisen kiintoaineen erotukseen lannoitekäyttöä varten ja tutkitaan talteenottomenetelmiä typpipitoisille jätevesille.

Jepuan Biokaasu Oy:n (Jeppo Biogas Ab) hankkeessa investoidaan mädätejäännöksen jatkojalostukseen separoinnilla ja typpijakeen konsentroinnilla. Hankkeelle myönnetty tuki on noin 1,7 miljoonaa euroa, tiedotteessa kerrotaan.

Jepua on Pohjanmaalla sijainnut entinen Suomen kunta. Jepuan kunta liitettiin 1975 Uuteenkaarlepyyhyn.

Eroon tekonurmien kumirouheesta

Neljässä hankkeessa kehitetään järviruo’on ja levien hyötykäyttöä Saaristomerellä sekä Länsi-Uudenmaan ja Pohjanmaan rannikoilla.

Ruokomestarit Oy kehittää ruo’on talviniittoa ja käsittelyä korkean jalostusasteen käyttöä varten ja tutkii ruokoa mahdollisena tekonurmikenttien kumirouheen korvaajana.

Kemiönsaaren kunnan hankkeessa keskiössä on talviniiton kehittäminen.

Vaasan kaupungin hanke puolestaan jatkaa tutkimusta ruo’on käytöstä biokaasun tuotannossa. Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus tutkii kuolleen rihmaleväkasvuston keräämistä ja hyödyntämistä Saaristomerellä.

Jätevirtojen ravinteiden kierrätystä

Yhdyskuntien jäte- ja sivuvirtojen ravinteiden kierrätystä tutkitaan ja kehitetään neljässä hankkeessa, ministeriö tiedottaa.

MW-kehitys Oy:n hankkeessa selvitetään alueellisen biokaasulaitoksen toteutettavuutta Mänttä-Vilppulassa ja lähialueilla.

Kiertokaari Oy ja Jahotec Oy tutkivat Oulun seudulla yhdyskuntien jätejakeiden kehittynyttä käsittelyä ja ravinteiden talteenottoa.

Haitallisia vesistövaikutuksia hillitään

Kaksi selvityshanketta tutkii mahdollisuuksia hyödyntää kierrätyslannoitteita ja vähentää lannoituksen vesistövaikutuksia.

Suomen Biokierto ja Biokaasu ry sekä ProAgria toteuttavat kierrätyslannoiteoppaan, joka vastaa uuden lannoitelainsäädännön asettamiin uusiin toimintaohjetarpeisiin

 Sokerijuurikkaan tutkimuskeskuksen hankkeessa tutkitaan kipsin ja lannan yhteiskäyttöä täydentäen käynnissä olevia maanparannusaineisiin liittyviä tutkimuksia.

Neljä hanketta liittyy jätevesien energiatehokkuuteen. Aurinkovuoren Vesi Oy, Huittisten Puhdistamo Oy sekä Loviisan vesiliikelaitos investoivat lämmöntalteenottoon jätevedestä sekä energiatehokkuuden parantamiseen.

Suomen ympäristökeskuksen selvityshanke puolestaan edistää yhdyskuntien jäteveden käsittelyn energianeutraaliutta, päättää ympäristöministeriö tiedotteensa.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*