Kittilässä on koettu vierasmetsästäjien määrä jo liian suureksi syksyn hirvijahdisssa. (Kuva: Pixabay)

Kittilä tunnetaan matkailupitäjänä, mutta aivan kaikki matkailijat eivät välttämättä ole tervetulleita pohjoiseen. Syyskuussa 2021 Kuntalaislista-yhteislistan valtuutettu Akseli Erkkilä jätti valtuustoaloitteen, jossa pyydettiin selvittämään, mitä ongelmia hirvenmetsästyksen suuri vieraspyytäjien määrä aiheuttaa paikkakunnalla.

Vieraspyytäjillä tarkoitetaan metsästäjiä, jotka ostavat ns. vierasluvan hirvenkaatoon Suomen riistakeskukselta tai niin sanotun päiväluvan Metsähallitukselta. Kittilä ei ole ainoa paikkakunta Pohjois-Suomessa, jossa vilkas hirvieläinten vierasjahti on koettu ongelmaksi.

Ja löytyihän niitä ongelmia, kun Kittilän kunta selvitti syksyllä 2022 kokemuksia vieraspyytäjistä paikallisilta metsästysseuroilta. Palautteessa nousi esiin metsästyksen valvonta, metsästysalueiden rajojen noudattaminen, maastoajoneuvojen käyttö ja erilainen metsästyskulttuuri paikallisiin tapoihin verrattuna.

Metsästysseurojen palautteessa nostettiin esiin myös lentolaskentojen tarve todellisen hirvikannan selvittämiseksi. Hirvijahdissa käytettyjen useiden metsästyskoirien ja laiduntavien porojen välillä oli haivattu myös ongelmia.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Valtuustoaloite on kunnanhallituksen käsittelyssä ensi tiistain kokouksessaan. Kunnanjohtaja Timo Kurulan päätösesityksen mukaan Suomen riistakeskukselle ja Metsähallitukselle esitetään, ettei syyskuulle ajoittuvalle ensimmäiselle pyyntijaksolle myytäisi lainkaan lupia ulkopaikkakuntalaisille ja vieraspyytäjien määrää rajoitettaisiinkin muutenkin.

Samoin päätösesityksessä esitetään entistä tarkempaa metsästyksen valvontaa. Kittilän kunnan taholta esitetään nyt yhteisiä neuvotteluja Metsähallituksen ja Suomen riistakeskuksen ja Kittilän riistanhoitoyhdistyksen kanssa, jotta vierasjahdin ongelmat saataisiin kuriin.

Vuonna 2021 syyskuun pyyntijaksolle Lappiin myytiin Metsähallituksen toimesta hirvenmetsästyksen vieraslupia yli 400 metsästäjälle yhteensä noin 1 700 vuorokaudelle. Kun muualla Suomessa ei vielä syyskuussa hirvijahtiin pääse, niin Lapin, Taivalkosken ja Kuusamon valtion maat ovat kiinnostaneet hirvimiehiä. Metsähallitus ei enää viime syksynä myynyt pohjoisen alueelle vieraslupia syyskuun hirvijahtiin.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*