Asuntojen rakennustyömaa Helsingissä
Ympäristöministeriön luonnos sisältää lukuisia ehdotuksia, jotka tarkoittaisivat kuntien kannalta raskaampia menettelyitä, prosessien hidastumista, selvitysvelvoitteiden laajentumista sekä lisäresursoinnin tarpeita, Timo Reina kirjoittaa. Kuva: Ville MIettinen

Ympäristöministeriö lähetti maanantaina 27.9.2021 lausunnolle ympäristöministeriön luonnoksen uudeksi kaavoitus- ja rakentamislaiksi. Lausuntoaikaa on 7.12.2021 asti. Kuntaliiton mukaan on erittäin tärkeää, että kunnat ja maakuntien liitot lausuvat lakiluonnoksesta.

Kunnat kantavat päävastuun yhdyskuntien toimivuudesta sekä kuntalaisten elinympäristöstä ja useista palveluista. Kaavoitus, maapolitiikka ja rakentamisen ohjaus muodostavat kokonaisuuden, joka luo pohjan myös kunnan elinvoimalle ja kuntalaisten hyvinvoinnille. Näitä koskeva lainsäädäntö on kuntien kannalta yksi merkittävimmistä. Kunnat tarvitsevat toimivan lainsäädännön, Kuntaliitto mustuttaa.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina nostaa blogissaan lakiesitysluonnokseen liittyviä haasteita. Reinan mukaan liitto on huolissaan siitä, ettei lakiluonnoksen kokonaisvaikutuksia kuntakentän toimintaan ja talouteen ole tunnistettu riittävästi.

Reinan mukaan lakiluonnoksesta tulee väistämättä mieleen, että eräs valmisteltavan uudistuksen riski piilee siinä, ettei ole kunnolla selvitetty, mitä ongelmia ollaan todella korjaamassa, eikä ole mietitty kunnolla tavoitteita ja vaihtoehtoja niiden saavuttamiseksi.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Mitä pidemmälle uudistuksen valmistelu on edennyt, sitä epäselvemmäksi on käynyt, mitä sillä oikeastaan tavoitellaan. Mitkä ovat nykyisen maankäyttö- ja rakennuslain perimmäiset ongelmat, joita nyt halutaan ratkoa? Reina kysyy blogissaan.

– Parlamentaarisesta valmistelustakin on jäljellä muisto vain. Lausunnolle lähtenyt esitys on ympäristöministeriön nimissä. Jopa hallituksen piirissä sen keskeisistä osista on tiettävästi eri näkemyksiä.

Reinan mukaan esitys toteutuessaan veisi toiseen suuntaan kuin mihin Sanna Marinin, sd., hallituksen hallitusohjelmassa on kirjattu, eli kuntien maapolitiikan vahvistamisesta ja kaavamonopolin säilyttämisestä.

– Kuntien pitää pystyä jatkossakin vaikuttamaan siihen, milloin, mitä ja minne kaavoitetaan, jotta niillä säilyy mahdollisuudet huolehtia yhdyskuntien tasapainoisesta kehittämisestä kokonaisuutena hyvinvointi- ja ilmastotavoitteet mukaan lukien. Ei pidä tehdä muutoksia, joiden yhteisvaikutuksena kuntien kustannukset maapolitiikassa ja kaavojen toteuttamisessa ja siten muun muassa asumisen hinta kasvaisivat. 

Katso video: Kuntamarkkinoiden studiossa Timo Reina ja Kuntaliiton maapolitiikan kehittämispäällikkö Matti Holopainen keskustelevat MRL-uudistuksesta
(klikkaa kuvaa, pääset videoon)

Kuva: Ville Palmu

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*