Jo kevyt liikunta ja arkinen liikuskelu auttavat tutkitusti ehkäisemään tuki- ja liikuntaelinongelmia sekä parantamaan hyvinvointia ja toimintakykyä. Liikkumisen tukeminen tukee myös kuntataloutta, Tule ry muistuttaa. Kuva: Ville Miettinen

Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry haastaa uudet kuntapäättäjät jakamaan ideoita, aloitteita ja esimerkkejä arjen liikuntamahdollisuuksien parantamiseksi kunnissa.

Tule ry muistuttaa, että pitkäaikaisesta tuki- tai liikuntaelinongelmasta kärsii jopa miljoona suomalaista. Tule-ongelmat ovat suurin työpoissaolojen aiheuttaja ja toiseksi suurin syy työkyvyttömyyseläkkeisiin. Tule-ongelmien aiheuttama haaste suurenee väestön ikääntyessä; THL:n ennusteen mukaan yli 300 000 suomalaista kärsii vuonna 2033 vakavista liikuntarajoitteista.

Kunnille tuki- ja liikuntaelinongelmat tarkoittavat saamatta jääneitä veroeuroja ja mittavia kustannuksia, Tule ry muistuttaa.

– Hyvin hoidetut ja turvalliset puistot, pyörä- ja kävelytiet sekä esteettömyys ovat satsauksia tuki- ja liikuntaelinterveyteen. Arkiliikunnan mahdollisuuksiin satsaaminen on myös kestävää kuntataloutta, Tule ry:n toiminnanjohtaja Marja Kinnunen sanoo tiedotteessa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Tule ry:n mukaan kunnissa tarvitaan tekoja erityisesti niiden ihmisten arkiliikunnan ja liikuskelun tukemiseksi, jotka saavat vain vähän liikuntaa tai jäävät eri syistä kodin seinien sisäpuolelle.

– Kunta voi tarjota matalan kynnyksen liikuntapalveluja, esimerkiksi liikuntaneuvojan päivystystunnin kuntosalilla, luontopolkuja lähiluontoon tai liikuntavälineiden lainausta kirjastoista. Järjestöyhteistyön avulla on löydetty keinoja esimerkiksi yksin asuvien iäkkäiden henkilöiden liikkumisen tueksi.

Tule kerää ideoita ja aloitteita arkiliikunnan kehittämiseen ja lisäämiseen syyskuun ajan Twitterissä ja LinkedInissä aihetunnisteilla #arkiliikunta #tulehaaste #tulekunta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*