Maallemuutto kiinnostaa myös nuoria. Kyselyyn vastanneista nuorista lähes puolet haluaisi asua maaseudulla, mutta suurimmalle osalle se ei tällä hetkellä ole realistinen vaihtoehto. Kuva: Kuntalehti

Lähes miljoona suomalaista miettii vakavasti maallemuuttoa, selviää Suomen Kylät ry:n, MTK:n ja Maaseudun Tulevaisuuden teettämästä kyselystä.

Kyselyyn vastanneista 44 prosenttia haluaisi asua maalla. Vajaa viidennes (17 prosenttia) heistä suunnittelee maallemuuttoa vakavasti ja runsas neljännes (28 prosenttia) haluaisi muuttaa maalle, jos elämän realiteetit tarjoaisivat siihen mahdollisuuden. Vastaajista 41 prosenttia ei ole kiinnostunut maallemuutosta ja 15 prosenttia oli epävarmoja kannastaan. 

–Noin 40 prosenttia Suomen työväestöstä voi tehdä etätyötä. Moni suomalainen haaveilee työhuoneesta, takapihasta ja elämästä lähempänä luontoa. Me tarvitsemme kestävää kaavoitus- ja asuntopolitiikkaa, joka vastaa suomalaisten toiveita, toteaa Suomen Kylät ry:n toiminnanjohtaja Aleksi Koivisto.  

Miehet ovat naisia kiinnostuneempia maalla asumisesta, sillä kyselyn vastanneista miehistä hieman yli viidennes harkitsee maallemuuttoa vakavasti. Naisista noin joka kymmenes on vakavasti miettinyt muuttamista maalle. Kun mukaan lisätään maallemuutosta haaveilevat, ovat prosenttiluvut miehillä 47 ja naisilla 41. 

MainosMaallemuutto kiinnostaa myös nuoria, sillä kyselyn mukaan lähes puolet (46 prosenttia) nuorista haluaisi muuttaa maaseudulle. Heistä 14 prosenttia harkitsee maallemuuttoa vakavasti ja 32 prosenttia olisi kiinnostunut, jos elämäntilanne olisi maallemuuttoon sopiva.

Pääkaupunkiseudulla asuvista runsas kolmannes (35 prosenttia) haaveilee maallemuutosta ja Uudellamaalla vastaava osuus on 43. Kyselyn mukaan suurin este maallemuuttohaaveiden toteuttamiselle on työ. Tämä korostuu erityisesti Etelä-Suomessa asuvien kohdalla. 

–Viime vuosina vahvasti esille nousseet trendit kuten kohtuullisuus, ekologisuus ja omavaraisuus houkuttavat ihmisiä muuttamaan maalle. Koen, että moni kaipaa nyt rauhaa, turvallista asuinympäristöä, tilaa ja luonnonläheistä asumista, arvioi Suomen Kylät ry:n maalle muuton asiantuntija Johanna Niilivuo.

Kyselyn tarkka kysymys oli ”Haaveiletko muutosta maaseudulle?” ja vastausvaihtoehdot ”Kyllä ja suunnittelen sitä vakavasti”, ”Haluaisin muuttaa maalle, mutta se ei ole realistinen vaihtoehto elämäntilanteessani”, ”En halua muuttaa maaseudulle” ja ”En osaa sanoa”. 

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS Agri ja siihen vastasi helmikuussa 1086 suomalaista. Tulosten virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*