Stora Enson uskottavuus on saanut vakavan kolhun, myöntää yhtiön toimitusjohtaja Hans Sohlström. Kuva: Stora Enso

Stora Enson korjuutyömaalla Kainuussa havaittiin torstaina 15. elokuuta ympäristövahinko, jota tutkitaan törkeänä luonnonsuojelurikoksena. Suomussalmen Hukkajoella ilmenivät erittäin uhanalaisen jokihelmisimpukan tärkeän elinympäristön tuhot.

Stora Enson toimitusjohtajan Hans Sohlström pitää tärkeänä sitä, että asiat nousivat esiin. Yhtiö ryhtyi hänen mukaansa välittömästi toimiin heti tapahtuneesta kuultuaan.

– On tärkeää, että Hukkajoella tapahtunut piittaamattomuus tuli esiin. Paraskin sääntö ja tärkeinkin periaate on arvoton, jos se ei käytännössä toteudu, toimitusjohtaja Hans Sohlström kertoo tiedotteen mukaan.

– Olemme jo käynnistäneet lukuisia muutoksia, joiden tavoitteena on varmistaa, ettei vastaavaa pääse enää tapahtumaan.

Stora Enso on pysäyttänyt hakkuut koko Suomessa kaikissa sellaisissa kohteissa, joissa on vesilaki-, metsälaki- tai luonnonsuojelulakiliitännäisiä rajoituksia.

Hakkuut on keskeytetty, kunnes näihin kohteisiin liittyvät toimintaohjeet, hakkuusuunnitelmat ja riskit on saatu uudelleenarvioitua.

Kaikki mahdollisesti paljastuvat sääntöjenvastaisuudet arvioidaan yhteistyössä viranomaisten kanssa.

– Stora Enson uskottavuus on saanut vakavan kolhun. Olimme jo saavuttaneet edelläkävijän maineen vastuullisuudessa, ja nyt luottamus meihin on kovalla koetuksella.

– Stora Ensolle on ensiarvoisen tärkeää olla vastuullinen ja luotettava toimija. Teen kaikkeni, jotta luottamus Stora Ensoon palautuu.

Oma sisäinen tutkinta

Stora Enso on aloittanut työntekijöidensä, urakoitsijoidensa ja alihankkijoidensa lisäkoulutuksen ympäristöpolitiikasta ja -ohjeista.

Koulutuksiin osallistuvat kaikki yhtiön puunhankinnan arvoketjuun kuuluvat henkilöt.

Lisäksi Stora Enson tiedotteessa kerrotaan, että heti käynnistyneissä koulutuksissa keskitytään ympäristöohjeiden noudattamiseen.

Viranomaistutkinnan lisäksi Stora Enso on käynnistänyt oman sisäisen tutkintansa Hukkajoen tapahtumista.

Yhtiön työntekijät ennallistamassa

Tällä hetkellä Hukkajoella on Metsähallituksen johdolla käynnissä ennallistamistyö raakkujen ja niiden elinympäristön pelastamiseksi.

Ennallistamistyöhön osallistuu Metsähallituksen ammattilaisten ja tutkijoiden lisäksi myös kymmeniä storaensolaisia.

– Stora Enso kantaa vastuunsa niin taloudellisesti kuin ympäristöllisesti. On selvää, että maksamme käynnissä olevan ennallistamisen kustannukset. Kiitos Metsähallitukselle ja tutkijoille jo nyt siitä työstä, mitä joella on tehty, sanoo Stora Enson toimitusjohtaja Hans Sohlström.

Stora Enso on pakkaus‑, biomateriaali‑ ja puutuoteteollisuuden uusiutuvien tuotteiden maailmanlaajuinen toimittaja osana biotaloutta.

Lisäksi yhtiön tiedotteessa muistutetaan, että Stora Enso on yksi maailman suurimmista yksityisistä metsänomistajista.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*