Ei päivää ilman uutisia kuntien tai kuntayhtymien aloittamista yhteistoimintaneuvotteluista. Kuntien äärimmäisen tiukka taloustilanne näkyy ja tuntuu työpaikoilla. Kun rahaa ei ole, niin jostain on pakko säästää. Keskiviikkona liittyivät yt-neuvottelut aloittavien kuntayhtymien joukkoon Eksote ja Kainuun Sote.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) omistajakuntien taloudellinen tilanne on erittäin vaikea. Kun rahaa ei kunnilla liikaa ole, niin tämä heijastuu niiden kykynä rahoittaa toimintaa. Eksoten tulos on jäämässä kuluvana vuonna tuoreimpien laskelmien mukaan 6,7 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Talouden tasapainottamistarpeeksi on laskettu noin 9 miljoonaa euroa syyskuun vuosiennustetasoon verrattuna. Eksote etsii säästökohteita organisaatiorakenteesta, palveluverkosta, sopimuksista, toimitiloista, hankkeista ja projekteista sekä tukipalveluista.

Mikäli tarvittavia säästöjä ei saada muutoin kasaan, kohdistettaneen säästöjä henkilöstökuluihin. Mahdollinen henkilöstövähennystarve voi olla 200 henkilötyövuoden kustannuksia vastaava määrä.

-Ratkaisuja säästöihin etsitään tulosyksiköiltä, koska paras ymmärrys arjen työstä on henkilöstöllä. Yhteistoimintaneuvottelujen tavoitteena on mielestäni entistä paremmin toimiva Eksote, yhteistyöryhmän puheenjohtajana toimiva henkilöstöjohtaja Merja Hokkanen kommentoi kuntayhtymän tiedotteessa.

Köyhien asialla

Kainuun soten yhtymähallitus päätti niin ikään aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Kainuussa säästöjä yt-neuvotteluissa kahden miljoonan euron säästöjä vuositasolla. Puhtaasti talouslukuja tarkasteltaessa tarvetta olisi enempäänkin, sillä tälle vuodelle on arvioitu alijäämää syntyvän yli 20 miljoonaa euroa.

Alijäämään on tosin vaikuttamassa omistajakuntien hyväksymä tiukka rahoitusraami. Kun kunnilla ei rahaa ole, niin ei sitä ole haluttu antaa säkkikaupalla kuntayhtymällekään. Kunnat hyväksyivät tälle vuodelle 276 miljoonan euron maksuosuuden, kun viime vuonna maksuosuus oli 290,8 miljoonaa euroa.

Kainuussa otetaan vuoden vaihteen jälkeen käyttöön uuden nykyaikaisen keskussairaalan ensimmäinen vaihe. Uuden sairaalan on arvioitu tuovan noin viiden miljoonan euron vuotuiset säästöt siinä vaiheessa, kun se on kokonaisuudessaan käytössä.

Kunnat perässä

Kunnista yt-neuvottelujen aloittamisesta ovat viime päivinä ilmoittaneet ainakin Savukoski, jossa etsitään 190 000 euron säästöjä vuositasolla. Säästöistä kolmannes tulisi saada kasaan jo ensi vuonna.

Kuhmossa päätettiin niin ikään käynnistää yt-neuvottelut tällä viikolla. Sote-menojen kehityksestä riippuen talouden sopeuttamistarve henkilöstön määrässä mitattuna on seuraavan kolmen vuoden aikana 32-80 henkilötyövuotta.

-Yhteistoimintamenettely koskee koko henkilökuntaa, ja linjauksia tehdään myös kaupungin konserniyhtiöiden osalta. Nyt aloitettava yhteistoimintamenettely on aiheiltaan laaja. Pois ovat suljettu ainoastaan lomautukset, jotta voidaan taata hyvähenkinen neuvottelu- ja työskentelyilmapiiri.

-Tavoitteena ovat pysyvät rakenteelliset ja toiminnalliset järjestelyt. Samaan aikaan, kun mietitään talouden sopeuttamista, muotoillaan myös palveluita ja tehtäviä uusiksi sekä linjataan panostukset elinvoiman kehittämiseksi, Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä linjaa kaupungin tiedotteessa.

Lisää uutisia kuntakentän yt-neuvotteluista

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*