Kuva: Ville Miettinen

Sote-päättäjien pitäisi hallinnon räpläämisen ja tehokkuudesta puhumisen sijaan perehtyä kunnolla taloudellisiin seikkoihin ja suunnitella toimintaa viisaammin, sanoo dosentti Matti Rimpelä Tampereen yliopistosta Ylen haastattelussa.

Kuntien kurjistuva taloustilanne on kuristanut muun muassa lastensuojelun kohtuuttoman ahtaalle.

Rimpilä pitää lastensuojelua ja lasten sijoittamista laitoshoitoon täysin suunnittelemattomana ja erittäin kalliina.

– Me käytämme yhä enemmän voimavaroja lasten sijoittamiseksi kodin ulkopuolelle. Siinä ei ole mitään inhimillistä tai taloudellista järkeä. Iso ongelma on se, että koko prosessi on viimeiset 20 vuotta kulkenut suunnittelemattomasti kenenkään ohjaamatta.

Kuopion sosiaalityöntekijät kirjelmöivät viime kesänä päättäjille kestämättömäksi käyneestä tilanteesta kaupungin lastensuojelussa.

Ylen haastattelemalla Kuopion lastensuojelun avohuollon sosiaalityöntekijällä Eeva Heinosella oli pahimmillaan 99 lapsen asiat hoidettavana kuukaudessa.

– Minulle on näitten vuosien aikana tullut sellainen tunne, että ne, jotka näistä asioista päättävät, eivät ymmärrä, mistä päättävät, Heinonen sanoo.

Ennaltaehkäisevän työn toteutus käytännössä on vaikeaa, kun rahaa ei tule lisää ja entisetkin tehtävät pitäisi hoitaa, sanoo Kouvolan lastensuojelun palvelupäällikkö Sanna-Riitta Junnonen Ylelle.

– Nyt me joudumme miettimään, miten saamme nykyiset resurssit riittämään uusiin tehtäviin ja miten me asian järjestämme. Näyttää kuitenkin siltä, että ihan kaikkia nykyisiä tehtäviä emme pysty hoitamaan, Junnonen sanoo.

Kotkassa ennaltaehkäisyyn alettiin panostaa kaupungin kireän talouden takia jo aiemmin. Resursseja on vapautettu mm. poistamalla päällekkäisiä palveluja.

– Kun esimerkiksi huomataan, että lapsi tarvitsee apua, ei häntä enää kierrätetä luukulta toiselle, vaan hänet ohjataan lääkäristä ja muista asiantuntijoista koostuvan tiimin luo. He ratkaisevat, millaista ja mistä lapsi apua tarvitsee, Kotkan hyvinvointineuvolan johtaja Hannele Pajanen kertoo.

Lisää lastensuojelusta:

Vantaan lastensuojelun sosiaalityöntekijöistä vain 16 % on päteviä

Lakiuudistuksella voi myös heikentää lastensuojelua

Vantaa nopeuttaa lastensuojelun apua Iceheartsin kanssa

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä