Näin Rallikapina näyttäytyi viime vuonna ja kohta alkavat uudet kapinakuviot Jyväskylässä. Kuva: Elokapina

Ainakin osa autourheilun ystävistä on odottanut kuin kuuta nousevaa Jyväskylän MM-rallin tämänvuotisia koitoksia, jotka alkavat tänä iltana.

Jyväskylän MM-ralli kohtaa perinteitä noudattaen vastustusta ympäristön suojelun nimissä. MM-rallia vastustava mielenosoituskulkue lähtee liikkeelle kello 15 tänään torstaina.

Elokapina on kolmannen kerran näkyvästi esillä sanomansa kanssa Jyväskylässä.

Elokapinallinen Jyväskylästä, Kaapo Riikonen, oli torstaina jo ikään kuin lähtöviivalla, reilun tunnin päässä mielenosoituksen alkamisesta, kun hän vastasi Kuntalehden yhteydenottoon.

Juuri hän painotti jo edellä mainittua, sitä, että MM-rallin vastustaminen ei ole Elokapinan keksintö.

– Rallikapinan idea on lähtenyt jo kauan ennen meitä liikkeelle. Jyväskylässä on ollut ennenkin ralliin kriittisesti suhtautuvaa vastakulttuuria.

Vaihtoehtoja vapaa-aikaan

Elokapina on kansainvälinen ympäristöliike, joka käyttää suoraa toimintaa, mukaan lukien kansalaistottelemattomuutta.

Rallikapinaksi toimintansa Jyväskylässä nimennyt Elokapina kantaa vastuuta autourheilun MM-taiston vastustamisesta kolmannen kerran tänä viikonloppuna.

Jyväskylässä Elokapina tarjoaa myös ohjelmaa, joka voi olla yhteisöllinen vaihtoehto rallipolkujen varsilla nähtäville tapahtumille.

– Tuomme tilalle vaihtoehtoista kaupunkikulttuuria, Riikonen täsmentää.

– Meillä on joka vuosi eri ohjelmaa, lauantaina on kaikille ilmainen katujuhla. On bändejä ja kulttuuriohjelmaa, matalan kynnyksen toimintaa.

Riskejä on

Elokapinallinen Jyväskylästä tiedostaa, että hän voi olla MM-rallia vastustaessaan punainen vaate monelle muiden mielenosoittajien tavoin.

Kaapo Riikonen tietää, että hän voi joutua kohtaamaan ainakin aggressiivista käytöstä.

Riskit täytyy tiedostaa, mutta niiden läpikäymisen sijaan Riikonen haluaa puhua siitä, minkä takia hän osallistuu mielenosoitukseen.

– Rallit ja autourheilu toimivat autovalmistajien mainosikkunana, houkutellen ihmisiä ostamaan aina vain uusia autoja. Moottoriliikenne on yksi suurimmista ympäristöongelmien aiheuttajista.

– Ralleja tuetaan julkisista varoista. Opetus- ja kulttuuriministeriön tuki on noin 300 000 euroa ja se otetaan liikunnan edistämiseen tarkoitetuista määrärahoista, Riikonen huomauttaa asian, jonka Elokapina nosti esille jo tiedotteessaan ennen Rallikapinan alkamista.

– Ympäristölle haitalliset julkiset tuet autoilun lisäämiseksi on lopetettava, Riikonen vaatii muiden elokapinallisten tavoin.

Vaikutuksia liikenteeseen

Myös poliisi julkaisi oman tiedotteensa tapahtumasta.

– Sisä-Suomen poliisi turvaa Jyväskylässä mielenilmauskulkueen etenemisen torstaina kello 15 alkaen. Tapahtumalla on vaikutuksia alueen liikenteeseen.

– Kulkue etenee poliisille tehdyn ilmoituksen mukaan Cygnaeuksenkadulta Kauppakatua pitkin kompassille, Asemakatua ylös Kauppakadun läpi kohti Yliopistonkatua, jatkaen Yliopistonkatua pitkin ja päättyen Puistotorille, poliisi tiedotti torstaipäivänä, muutama tuntia ennen mielenosoituksen alkua.

Yhteistyö poliisin kanssa on sujunut asiallisesti tähän mennessä, Kaapo Riikonen sanoo.

Suoraan kaupungin ihmisten kanssa Elokapina ei ole juurikaan tekemisessä, mutta sekin on normaalia. Enemmän se on poliisi, jonka kanssa Elokapina on tekemisissä mielenosoituksista, Riikonen jatkaa.

Kaapo Riikonen ymmärtää senkin hyvin, että mielenosoituksesta voi olla monenlaisia mielipiteitä.

– Eihän mielenosoituksia olisi, jos kaikki olisivat samaa mieltä.

MM-rallin juhlavuosi

FIA:n rallin MM-sarjan käynnistymisestä 1973 lähtien Jyväskylässä ajettava kisa on kuulunut MM-kalenteriin lukuun ottamatta vuotta 1995.

Vuonna 2020 kisa jouduttiin jättämän väliin koronapandemian vuoksi.

Nyt Jyväskylässä ja sen ympäristössä ajetaan MM-rallia tasan 50:ttä kertaa. Kilpailu alkaa tänään torstaina ja päättyy sunnuntaina.

Jyväskylän seudulla ajettava kisa on ollut osana MM-sarjaa useammin kuin mikään muu sarjan tapahtuma.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*