Jättipalsamia on ollut myös Toejoella, joka on noin 3 500 asukkaan kaupunginosa Porin keskustaajaman pohjoisosassa, Kokemäenjoen pohjoispuolella. Kuva: Porin kaupunki, Anne Salo

Pori tiedotti haitallisten vieraslajien leviävän vauhdilla ja samassa yhteydessä ilmoitettiin, miten laidunnus ja kuumavesikäsittely ovat apuna jättipalsamin torjunnassa.

Vuosien varrella jättipalsamia on tuotu puutarhakasviksi monesta eri maasta ja nykyään sitä tapaa laajalti luonnossa kautta maan, pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.

Lapissakin on tehty havaintoja jättipalsamista.

Jättipalsamin torjunta onkin siis todella vaikeaa ja Porissa kuumavesikäsittely on otettu mukaan keinovalikoimaan, kaupungin projektikoordinaattori Anne Salo vastaa Kuntalehdelle.

– Sitä ei varmaan kovin yleisesti käytetä, mutta ei kyseinen torjuntatekniikka ole myöskään uuden uutukainen.

Porissa hyödynnetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa kuumavesikäsittelyä vieraslajien hävittämisessä.

Torjuntatöitä tehdään osana kaupungin kolmivuotista haitallisten vieraslajien torjuntahanketta.

Toimiva ratkaisu

Kuumavesikättely toimii eri rikkakasvien käsittelyssä, Salo sanoo.

Porissa kuumavesikäsittelyn tulokset nähdään parhaiten myöhemmin.

– Uskon, että se on hyvä ratkaisu. Ensi vuonna parhaiten nähdään, miltä alueet näyttävät ja sitten tiedetään, onko kuumavesikäsittelyllä pitempää vaikutusta.

Rikkakasvien torjuntaan tarkoitettu kuumavesilaite kuumentaa veden kiehuvaksi vesisäiliössä, josta se puhalletaan pienellä paineella kasvuston päälle.

Kuumat vesipisarat polttavat kasvien maanpäälliset osat ja näin tappavat ne. Kuumavesikäsittely on ekologinen tapa torjua epätoivottuja kasveja, sillä se ei kuormita ympäristöä haitta-aineilla.

Ylipäätään kuumavesikäsittely toimii parhaiten kevätpuolella.

– Silloin kun lehtimassa on pientä, kuumavesikäsittely on tehokkaampaa.

Salo huomauttaa, että jo nyt nähdään, että jättipalsami on taantunut tai se on saatu poistettua loppukesällä käsittelyiltä alueilta.

Laitteessa työtä helpottava osa

Suurista vaaleanpunaisista kukistaan tunnettu jättipalsami on yksi Porin alueen ongelmallisimmista ja nopeimmin leviävistä vieraslajeista.

Luotojen vesialueiden ympäristössä erilaisia vieraslajeja esiintyy runsaasti, ja kelluvien siementensä ansiosta esimerkiksi juuri jättipalsami leviää vesialueiden äärellä erityisen tehokkaasti.

– Kuumavesikäsittely on luontoystävällinen tapa torjua vieraslajeja, koska se on tosiaan pelkkää vettä. Kun käsitellään ojanpientareita ja ollaan vesistöjen kanssa tekemisissä, niin silloin erityisesti kuuma vesi on loistava ratkaisu torjunta-aineiden sijaan.

– Laitteen pitkä varsi mahdollistaa kasvuston kastelun myös syvien ojien pohjalta, jonne työntekijöiden on haastavaa päästä laskeutumaan, jatkaa Salo.

Anne Salo haluaa vielä lisätä Kuntalehdelle, että luontoasiat yhdistävät ihmisiä kiitettävällä tavalla Porissa.

– Porista on löytynyt paljon ahkeria talkoolaisia, jotka ovat työpanoksellaan olleet suuri apu hankkeelle ja jättipalsamien torjuntaan.

Lampaiden herkkua

Jättipalsami on myrkytön vieraslaji, joten se soveltuu hyvin lampaiden ravinnoksi.

Lampaat syövät jättipalsamin versoja ja hillitsevät näin kasvuston leviämistä.

Lampaita on hyödynnetty myös Porissa, kaupunki tiedottaa.

Liljanluodon ja Hanhiluodon lammasaitauksissa laiduntaa tänä kesänä yhteensä 20 lampaan katras.

– Hanhiluodon aitaus on tänä kesänä käytössä ensimmäistä kertaa, mutta Liljanluodossa lampaita on ollut kahtena aiempanakin hankevuonna. Lampaiden ahkera työ Liljanluodossa on tuottanut tulosta, sillä jättipalsami on lähes kadonnut alueelta muutaman vuoden laidunnuksen jälkeen, iloitsee Anne Salo.

Laidunnus ja kuumavesikäsittely ovat osa Porin jokisuiston vieraslajikasvit hallintaan -hanketta, jonka pääpaino on haitallisten vieraslajikasvien esiintymien nykytilanteen kartoittamisessa, vieraslajien torjunnassa sekä vieraslajineuvonnassa.

Hankkeen tavoitteena on turvata luonnon monimuotoisuutta ja vahvistaa alkuperäisten kasvilajien elinvoimaisuutta.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*