Lakiklinikka: Kevät kesäksi taipui, katusoittaja kadunkulmaan saapui
Kuva: Kari Långsjö
Kesäisin Suomen kuntien kaduilla ja kujilla kaikuu monenmoinen musisointi erityylisten ja tasoisten katusoittajien toimesta. On hienostunutta klassista esittäviä viulisteja siinä kuin rillumarei henkeä huokuvia hanuristeja. Aiempina vuosina tämä ilmiö on herättänyt keskustelua monenkirjavan musiikki- ja melutasonsa lisäksi katusoittoon tarvittavista musiikinesitysluvista.
Musiikin julkiseen esittämiseen, kuten esimerkiksi katusoittoon, tarvitaan aina musiikintekijöiden ja -kustantajien lupa. Tämä määritellään tekijänoikeuslaissa. Tekijänoikeusjärjestöt valvovat jäsentensä etua ja myöntävät tarvittavia lupia näiden teosten esittämiseen. Teosto on musiikintekijöiden ja -kustantajien tekijänoikeusjärjestö, josta luvan elävän musiikin julkiseen esittämiseen voi hankkia.
Aiemmin nämä kuntien vakinaisia asukkaita sekä kesäasukkaita ilahduttavat ja mahdollisesti joitakin ärsyttävät katutrubaduurit saattoivat hankkia katusoiton kattavan ”Elävän musiikin pienluvan” Teostolta ja soitella näin laillisesti kuntien kaduilla ja kujilla. Luvalla, joka maksoi noin 100 euroa, oli oikeus 1–10 keikan soittamiseen.
Tärkeä kuntasopimus
Kaduilla musisoivien yksityishenkilöiden ei kuitenkaan enää tarvitse huolehtia musiikinesitysluvista eikä lupamaksuista, koska katusoittajien musiikinesitysluvat on sisällytetty 1.1.2019 alkaen Teoston ja Suomen Kuntaliiton väliseen musiikin käyttöä koskevaan sopimukseen.
Tämän seurauksena katusoittajien ei tarvitse enää itse hankkia Teoston musiikinesityslupaa missään Suomen kunnassa, joka on Kuntaliiton ja Teoston neuvotteleman kuntasopimuksen solminut. Sen sijaan mahdollisista muista katusoittoon tarvittavista luvista saa lisätietoja asianomaisesta kunnasta, josta katutrubaduurit voivat kysellä ohjeita.
Kuntien Teosto-sopimukset ovat siis vuoden alusta sisältäneet sekä katusoittoon tarvittavan musiikinesitysluvan että musiikin käytöstä maksettavan korvauksen. Kunnille ei tästä muutoksesta kuitenkaan ole aiheutunut mitään lisäkustannuksia, sillä katusoitto on nimenomaan sisällytetty kuntien voimassa oleviin sopimuksiin, jonka seurauksena saamme nauttia laillisesti esitettävästä monenkirjavasta katumusisoinnista Suomen kuntakentällä.
Kuntien kaduilla ja kujilla kaikuvan katusoiton lupa-asioiden järjestyttyä musiikin esittämisen osalta kuntoon kaikkia hyödyttävällä ja järkevällä tavalla voi tämä sekalainen katusoittoperinne kukoistaa mahdollisimman monimuotoisena jatkossakin.
Joonas Jännäri, lakimies, Suomen Kuntaliitto
Kirjoitus on julkaistu Kuntalehdessä 7/2019