Kuva: Pixabay

Lainsäädännön arviointineuvosto on arvioinut uudistusta, jonka myötä kunnallisvalituksessa otetaan käyttöön valituslupajärjestelmä valitettaessa hallinto-oikeudesta korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Arviointineuvosto päätyi siihen, ettei uudistuksen vaikutuksia ole arvioitu riittävän laajasti ja monipuolisesti.

Hallituksen esityksessä valituslupajärjestelmää on selostettu hyvin käyttäen tutkimustietoa. Uudistusta on kuitenkin pohdittu lähinnä tuomioistuinlaitoksen näkökulmasta, jolloin kansalaisnäkökulma on unohdettu.

Uudistusehdotuksesta ei pyydetty lausuntoa yhdeltäkään kansalaisjärjestöltä tai kansalaisia edustavalta taholta. Lausuntopyyntö lähetettiin sen sijaan noin 400 kunnalle ja muulle viranomaistaholle sekä joillekin työmarkkinaosapuolille.

Arviointineuvosto muistuttaa, ettei uudistusta voi käsitellä vain teknisenä muutoksena, sillä kunnallisvalituksella on tärkeä periaatteellinen merkitys kuntien asukkaiden kannalta. Kunnan asukkaat voivat monissa asioissa tehdä oikaisuvaatimuksen kunnan toimielinten päätöksistä. Sen jälkeen asiasta voi valittaa hallinto-oikeuteen ja edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Uudistuksen myötä korkeimmassa hallinto-oikeudessa otetaan käyttöön valituslupajärjestelmä. Uudistuksessa ei ole selostettu riittävästi kansalaisnäkökulmasta sen paremmin nykyistä järjestelmää kuin sen muutostakaan. Kunnallisvalitusinstituutiota ja sen kehittämistä pitäisi kuitenkin käsitellä myös kunnan asukkaiden ja osallistuvan demokratian sekä oikeusturvan näkökulmasta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä