Hoivarobotti havaittiin hyväksi vanhustenhoidon apuvälineeksi Helsingissä
Käyttökokemukset SARA-hoivarobotista olivat positiivisia Helsingin Kustaankartanossa. Kuva: Ruska Tapiovaara/Forum Virium Helsinki
Ikääntyvän väestön ja hoiva-alan työvoimapulan aiheuttamiin haasteisiin pyritään vastaamaan teknologian keinoin. Helsingissä Kustaankartanon palvelukeskuksen muistisairaiden yksikössä testattiin sosiaalista SARA-hoivarobottia syyskuussa 2019.
Palvelutalo Eedenin osastonhoitaja Jaana Pilvinen kertoo tiedotteessa, että hoivarobotin vastaanotto on Kustaankartanossa ollut positiivinen.
– Kustaankartanon vahvuus ja periaate on ollut se, että uskallamme ja haluamme kokea uusia teknologisia ratkaisuja, jotka palvelevat asukkaitamme, henkilökuntaa ja samalla koko hoivatyötä. On upeaa nähdä hienoja oivalluksia, kuten SARAn kaltaisia robotteja, toiminnassa. Tämä vapauttaa hoitajia oikeaan hoiva- ja hoitotyöhön, Pilvinen sanoo.
SARA-hoivarobotissa on älykäs navigaatio ja se kykenee yksinkertaisiin keskusteluihin. Robottiin on luotu erilaisia sosiaalisia sisältöjä, joita pääsee selaamaan sen rintaan asennetulta kosketusnäytöltä. SARA-robotilla on myös valmius avustaa hoitohenkilökuntaa esimerkiksi lääkejakelussa.
Mieluisinta sisältä valokuvat ja musiikki
SARA-robottia testattiin Kustaankartanossa yhteensä neljän viikon aikana. Palvelutalon 18 asukkaan parissa suosituimmaksi hoivarobotin tarjoamaksi ajanvietteeksi muodostui musiikkia ja valokuvia yhdistävä Hilda-sovellus. Tämän lisäksi asukkaat viihtyivät kuunnelmien, valokuva-albumin ja muistipelin parissa. Osa kokeili myös nimenomaisesti kustaankartanolaisille räätälöityä käsi- ja jalkajumppaa.
Myös hoitajat pitivät hoivarobottia hyödyllisenä ja kokivat sen tukevan omaa työtään. Hoitohenkilökuntaa haastateltiin testijakson päätteeksi palautteen ja jatkokehitysideoiden keräämiseksi. Hoivarobottia kehitetään saadun palautteen pohjalta Alankomaissa. Paranneltu versio on tarkoitus tuoda markkinoille vuoden 2020 aikana.
SARA-robotti on kehitetty valtaosin EIT Digital -rahoituksella yhteistyössä neljän yhteistyökumppanin kanssa. Suomesta mukana ovat Helsingin pilotista vastaava Forum Virum Helsinki ja robotin navigaatioalustan kehittänyt GIM Robotics.