Asiantuntija: Päijät-Hämeessä kaavailtuun sote-yhteisyritykseen ei liity oikeudellisia ongelmia
Kuva: Ville Miettinen
Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän valmistelemaan sosiaali- ja terveyskeskusmallin on todettu olevan voimassaolevan lainsäädännön mukainen. Hallintotieteiden tohtori, oikeustieteen lisensiaatti Kauko Heuru toteaa yhtymälle antamassaan lausunnossa, että ehdotettuun yhteisyritysmalliin ei liity oikeudellisia tai kunnallista itsehallintoa vaarantavia ongelmia.
Kuntalaissa ei ole määritelty, mikä osuus palveluista voidaan hankkia muilta ja minkä osuuden pitää olla kuntayhtymän itse tuottamaa. Asia on lainsäädännössä jätetty kuntien ja kuntayhtymien oman harkinnan varaan, johon vaikuttavat aina paikalliset olosuhteet.
Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallitus päätti viime viikolla, että se alkaa suunnitella sote-palveluidensa ulkoistamista. Toimintamallissa yksityinen palveluntarjoaja tuottaisi osan sote-palveluista Lahdessa ja Kärkölässä. Lisäksi suunnitteilla on kilpailuttaa Hartolan, Myrskylän, Orimattilan ja Pukkilan sote-keskuspalveluiden tuottaminen.
Heurun mukaan yhtymän mallissa ei ole kyseessä sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävien kokonaisulkoistus, koska yhteisyritykselle siirtyisi yhtymän toiminnasta euroilla mitattuna vain vajaat kymmenen prosenttia.
Päijät-Hämeeseen suunnitellussa mallissa ei Heurun mukaan ole huomautettavaa myöskään kunnallisen itsehallinnon näkökulmasta.
– Toiminta, jota kysymyksessä oleva kuntayhtymä harjoittaa, on osa kunnallista itsehallintoa, jossa laillisuus ja tarkoituksenmukaisuus ovat ylimpinä ohjeina. Todettakoon myös, että Suomen oikeusjärjestys suojelee sopimusvapautta ja että nyt esillä oleva järjestely ei vaaranna perusoikeuksia, oikeusturvaa eikä muita hyvän hallinnon vaatimuksia, Heuru toteaa lausunnossaan.
Päijät-Hämeen suunnitelmat yhteisyrityksen perustamisesta ovat herättäneet keskustelua. Ratkaisua on kritisoitu muun muassa hoidon yhdenvertaisuuden vaarantamisesta sekä siitä, ettei se ole linjassa valtakunnallisen sote-uudistuksen tavoitteiden kanssa.
Kuntayhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola kommentoi viime viikolla Kuntalehdessä, kuntien on pakko ryhtyä toimiin sote-haasteiden ratkaisemiseksi.
– Uskon, että hallitus varmasti saakin pykäliä valmiiksi. Mutta Suomessa väestö muuttuu ja alueiden olosuhteet muuttuu, emme yksinkertaisesti vain voi enää odottaa. Meidän täytyy tehdä dynaamista muutosta, ja kuntapohjalta katsottuna teemme sitä luonnollisesti olemassa olevan lainsäädännön puitteissa. Se mahdollistaa kyllä aika paljon.