Timo Kietäväinen: Kuntatyöntekijöiden eläköityminen iskee kunnan toimintakykyyn – työkyvyttömyyden ehkäisy tulee ottaa vakavasti
Kuva: Sonja Eloranta
Työntekijöiden runsas eläköityminen voi iskeä kunnan koko toimintakykyyn ja asia tulisi siksi ottaa vakavasti, Timo Kietäväinen sanoo.
Niillä alueilla, joilla väestö muutenkin vähenee, myös kuntatyöntekijät ovat keskimääräistä ikääntyneempiä, sanoo Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen.
Kevan arvion mukaan joka kolmas kuntatyöntekijä eli noin 170 000 työntekijää jää eläkkeelle seuraavan kymmenen vuoden kuluessa.
– Vanhuseläkkeen lisäksi jää paljon ihmisiä työkyvyttömyyseläkkeelle.
Tähän Kietäväisen mukaan ei ole riittävästi varauduttu kunnissa. Erityisesti hoitoalalta ja opetusalalta jää merkittävä määrä työntekijöitä eläkkeelle, ja näillä aloilla myös työkyvyttömyyseläke yleistyy.
Esimerkiksi vuonna 2018 hoitoalalla jäi 2 800 työntekijää vanhuseläkkeelle, ja 1 700 työntekijää työkyvyttömyyseläkkeelle.
– Tämä pitäisi ottaa tosissaan kunnissa. Monen kunnan kohdalla tämä on haaste koko kunnan toimintakyvylle, Kietäväinen sanoo.
Kansallisen tason keinoja haasteeseen vastaamisessa on työvoiman löytäminen ulkomailta. Sen on Kietäväisen mukaan pakko onnistua. Lisäksi on edistettävä työperäistä maahanmuuttoa.
– Hyvin tärkeää on, että pidetään töissä vielä olevat ihmiset. Työkyvyn edistäminen, ettei eläköidytä ennenaikaisesti.
Kuntien olisikin Kietäväisen mukaan viimeistään nyt tehtävä perusteellinen henkilöstösuunnitelma, jossa huomioidaan eläkkeelle siirtymisen lisäksi työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen ja sen ehkäisy.
-Nämä ovat valtavan isoja muutoksia yksittäisen kunnan ja kuntaorganisaation taholta, näihin ei pysty reagoimaan lyhyellä aikavälillä.
Kietäväisen mukaan kunnat voivat käytännössä vaikuttaa tilanteeseen.
Kevan lakisääteinen tehtävä on ehkäistä työkyvyttömyyttä ja se tarjoaa vertailutietokantaa kustannuksista, verkostoyhteistyötä ja muita tuen muotoja.
– Olennaista on, että kunnan ylin johto tiedostaa, että tämä on kunnan johtamisen strategisia kysymyksiä, johon kannattaa panostaa. Tämä on erittäin iso kysymys työvoiman tarjonnan ja riittävyyden kannalta. Tähän kannattaa suhtautua vakavasti.
Katso Timo Kietäväisen haastattelu: