Hallitus suitsii koronaa kovalla kädellä - AVI kielsi suuret yleisötilaisuudet
Pääministeri Sanna Marinin hallitus listasi tänään tukun keinoja, joilla rajoitetaan korona-epidemian leviämistä. Hallitus varautuu koronaviruksen leviämisen aiheuttamiin kustannuksiin lisätalousarviolla. Tarvittaessa lisärahaa luvataan löytyvän viruksen aiheuttamiin kustannuksiin pikaisella aikataululla.
Suurelle yleisölle tässä vaiheessa näkyvin päätös oli se, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet Suomessa perutaan toukokuun loppuun saakka. Hallituksen osalta kyse on suosituksesta, sillä varsinaiset viranomaispäätöksestä asiasta tekee tartuntatautilain mukaisesti alueelliset aluehallintovirastot. Suositus tarkoittaa sitä, että esimerkiksi jääkiekon SM-liigan loppukauden ottelut pelataan ilman yleisöä.
Lisäksi hallitus suosittelee, että myös muiden kokoontumisten järjestäjät harkitsevat tilaisuuksien järjestämistä. Valtion järjestämät isot seminaarit ja tapahtumat perutaan toukokuun loppuun saakka.
Koulujen ja päiväkotien sulkemisesta ei hallituksen tiedotustilaisuudessa kerrottu. Laajemmat rajoittamistoimet tehdään valmiuslainsäädännön perusteella. Pääministeri Marin kertoi tiedotustilaisuudessa, että hallitus on kutsunut tälle illalle koolle eduskuntapuolueet parlamentaarisen neuvottelun toimista epidemiatilanteeseen varautumiseksi.
Perjantaina 13.3. aluehallintovirastot kielsivät yli 500 ihmisen tilaisuudet Manner-Suomessa. Määräys koskee kaikkia Manner-Suomen kuntia ja on voimassa tartuntatautilain mukaisesti yhden kuukauden eli 12.4.2020 klo 24 asti.
AVIen määräys ei siis ulotu valtioneuvoston suosituksen mukaisesti toukokuun loppuun, mutta tiedotteessaan aluehallintovirastot kertovat varautuvansa siihen, että päätösten voimassaolon umpeutuessa saattaa olla tarve harkita uusia vastaavia päätöksiä.
Joustoa poissaoloihin
Epidemia-alueilta palaavien osalta hallitus suosittaa, että henkilöiden tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja poissaolosta (kaksi viikkoa) yhdessä työnantajansa kanssa. Epidemia-alueelta palaavien lasten, nuorten ja opiskelijoiden tulee sopia päiväkoteihin ja oppilaitoksiin palaamisen ajankohdasta ja poissa-olosta (kaksi viikkoa) yhdessä palvelutuottajan tai koulutuksen järjestäjän kanssa.
Tartuntojen vähentämiseksi tulee myös rajoittaa ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla. Erityisen tärkeää tämä on riskiryhmiin kuuluvien suojelemiseksi. Kansalaisten tulee noudattaa erityistä harkintaa ja varovaisuutta riskiryhmien kanssa asioidessa.
Etätyötä tulee suosia, mikäli se vain on mahdollista. Esimerkiksi Kuntaliitto on jo suosittanut työntekijöitään siirtymään mahdollisuuksien mukaan etätyön tekemiseen. Hallitus esittää myös lomamatkojen siirtämistä ja työmatkojen karsimista välttämättömiin liikkumisiin.
Juttua muokattu 13.3. klo 17.15: Muutettu otsikkoa ja lisätty tekstiin tieto aluehallintovirastojen antamasta määräyksestä.