Valtiovarainministeri Katri Kulmuni aikoo esittää, että kunnille kompensoitaisiin täysimääräisesti verojen maksulykkäyksestä johtuva siirtymä seuraaville vuosille. (Kuva: VNK/Laura Kotila)

Hallitus vetoaa kuntiin, jotta kunnat pidättäytyisivät mittavista irtisanomisista ja lomautuksista koronaviruksen aiheuttamassa epävarmuudessa.

Poikkeustilanne vaikuttaa myös kuntatalouteen, kun kuntien menot kasvavat ja tulot vähenevät. Odotettavissa on myös verotuoton notkahtaminen.

Esimerkiksi Hyvinkään kaupunki ilmoitti tällä viikolla yt-neuvotteluista, kun jo valmiiksi vaikeaa taloustilannetta hankaloittaa entisestään koronaviruksen aiheuttama poikkeustila ja epävarmuus.

Muissakin kunnissa asiaa on käsitelty tai käsitellään ensi viikolla.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Turun kaupunginjohtaja Minna Arve twiittasi torstaina kaupungin työntekijöiden asemasta.

-Hallitus toivoo, etteivät kunnat ala irtisanoa tai lomauttaa, sanoi pääministeri Sanna Marin, sd., perjantaina hallituksen johtoviisikon tiedotustilaisuudessa.

Saman pyynnön toisti sisäministeri Maria Ohisalo, vihr.

– Hallitus tulee ottamaan kantaa kuntien tilanteeseen lähiaikoina, Ohisalo sanoi.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni, kesk., kertoi maanantaina, että kuntataloutta on tarkoitus helpottaa mm. yhteisöveron jako-osuuksien määräaikaisella nostamisella. Perjantaina Kulmuni totesi, että ensin on tarkoitus auttaa yrityksiä ja ehkäistä suurtyöttömyyden syntyminen. Julkisen talouden auttamiseen ollaan tuomassa lisäkeinoja kevään kehysriiheen ja jo sitä ennen annettavassa uudessa lisätalousarviossa.

Tänään hallitus antoi eduskunnalle noin 400 miljoonan euron suuruisen lisätalousarvion, jossa pääpaino on yritysten pelastamisessa ja suurtyöttömyyden ehkäisyssä. Lisätalousarvioita on tulossa lisää, pääministeri Marin sanoi.

Kaikkiaan hallituksen tukitoimien arvo on noin 15 miljardia euroa. Verojen ja eläkemaksujen lykkäysten vaikutus on 3,5–4 miljardia euroa ja työeläkemaksujen alentamisen noin 900 miljoonaa. Suurin erä on Finnveran valtuuksien lisääminen noin 10 miljardilla eurolla

Kuntalehden tietojen mukaan Kulmuni aikoo esittää, että lähiaikoina annettavassa verojen maksulykkäystä koskevassa hallituksen esityksessä kunnille kompensoitaisiin täysimääräisesti verojen maksulykkäyksestä johtuva siirtymä seuraaville vuosille. Kompensaatio koskisi siis verotuottonotkahdusta siltä osin, kuin on kyse nyt luvatun uuden maksujärjestelyn aiheuttamasta viivästyksestä.

Kulmunin mukaan verojen ja eläkemaksujen lykkääminen tulee olemaan merkittävä yritysten tukemisessa.

– Valtio takaa, ja odotamme että pankit jakaa, Kulmuni sanoi.

– Olemme tosissamme, että yksikään yritys ei ajaudu kriisin takia konkurssiin eikä ihmiset massatyöttömyyteen.

Kun akuuttikriisi on hoidettu ensin, keskitytään julkisen talouden hoitamiseen, hallitus viestitti.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Uskon, että moni yksityisellä puolella työskentelevä, lomautetuksi joutuva ei millään voi hyväksyä sitä, että kunnat eivät edes käynnistä yt-neuvotteluja suljettujen toimintojen henkilöstön lomauttamiseksi. Konkurssiin ajautuvista yrittäjistä puhumattakaan.

    Kiinan Wuhanissa poikkeustila on kestänyt 2 kuukautta. Nyt tilanne näyttää olevan helpottamassa. Samalla odotteella poikkeustilanne kestäisi meillä toukokuun puoliväliin ja muutama päivä vielä siihen päälle toimintojen käynnistämiseksi.

    Kuntien olisi syytä nyt ensin määrätä kaikki ei-tarvittava henkilöstö pitämään vanhat lomat pois. Samanaikaisesti käynnistää yt-neuvottelut ja lomauttaa kaikki ei-tarvittavat. Toukokuun alusta voi taas määrätä vuosilomalle. Tulisi kuntasektorille kymmenien miljoonien säästöt!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*