Ihminen ja koira puistossa
SOSTE, sosiaali- ja terveysministeriö sekä sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA vetosivat aiemmin tällä viikolla järjestöihin, että ne välttäisivät lomautuksia. (Kuva: Ville Miettinen)

Kun tammi-helmikuussa noin 6 prosenttia sosiaali- ja terveysalan järjestöistä ennakoi tälle vuodelle lomautuksia, nyt lomautuksia suunnittelee tai on jo toteuttaunut 32 prosenttia järjestöistä, käy ilmi sote-järjestöjen kattojärjestön SOSTEn tekemästä kyselystä.

Kyselyyn vastanneista järjestöistä 6 prosenttia oli jo toteuttanut lomautuksia ja 26 prosenttia suunnitteli niitä. Irtisanomisiin oli ryhtynyt 5 prosenttia vastanneista.

Jatkossa lomautuksiin arvioi päätyvänsä vielä useampi järjestö, SOSTE muistuttaa. Jo nyt 41 prosenttia järjestöistä on sulkenut toimintapisteitään, palvelujaan keskeyttänyt 30 prosenttia ja peräti 80 prosenttia on perunut kasvokkaiset ryhmä- ja vertaistukitapaamiset.

– Nämä ovat järjestökentällä niin isoja muutoksia, että väistämättä näillä tulee olemaan kielteisiä vaikutuksia niin järjestöjen henkilöstöön kuin avun ja tuen kohteina oleviin kansalaisiin, SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas sanoo tiedotteessa.

Tutkija Anne Eronen SOSTEsta sanoo, että lomautusuhka koskee erityisesti palveluja, esimerkiksi leirejä, kuntouttavaa työtoimintaa ja sopeutumisvalmennusta, tuottavia järjestöjä.

– Palveluja tuottavista järjestöistä peräti 47 prosenttia on joko jo lomauttanut tai pitää omautuksia todennäköisinä. Vastaava osuus muissa järjestöissä on 18 prosenttia. Lomautuksista kertoneet järjestöt ovat henkilöstömäärältään keskimäärin muita suurempia, Eronen sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä