Ryhtyvätkö kunnat jakamaan maskeja ja kuka ne lopulta maksaa – THL:ltä ja ministeriöltä odotetaan yksityiskohtaisia tietoja
Kuva Pixabay
Elokuun alun vilkkaimmat keskustelut on käyty maskeista.
Koko Suomi tuntuu nyt odottavan, millaisia maskisuosituksia Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL on antamassa.
Kuntaliiton johtaja Tarja Myllärinen toivoo, että suositukset ovat hyvin yksityiskohtaiset mutta sallivat kuitenkin järjen käytön.
– On tärkeää, miten mahdollinen pykälä kirjoitetaan ja pitääkö se sisällään laajenevia tehtäviä kunnille. Jos niitä tulee, ne on korvattava kunnille sataprosenttisesti.
Mutta ratkaistava on myös, kuinka suomaiset saadaan noudattamaan mahdollista uutta suositusta.
Toisaalta tilanne on tähän mennessä ollut epäselvä. Ristiriitaisia tutkimustuloksia on ihmetelty, mutta eri näkemyksiä on ollut myös muun muassa sairaanhoitopiirien infektiolääkäreillä. Tästä on huomauttanut Aki Linden, SDP:n kansanedustaja ja entinen HUSin toimitusjohtaja.
TYKSin, TaYSin ja KYSin infektioylilääkärit eivät kannata yleistä #maski suositusta, HUS kannattaa. HUS-alueella on #korona tartuntoja per asukas 5-10 kertainen määrä. HUS-alueella maskit kasvoille, muualla sille ei ole perusteita. Ruuhkajunat, -bussit ym toki kaikkialla.
— Aki Linden (@LindenAki) August 5, 2020
Asiantuntijat ovat kuitenkin jo aiemmin suosittaneet maskien käyttöä esimerkiksi ruuhkaisissa julkisissa liikennevälineissä.
Heidän näkemyksiään ei ole juuri kuunneltu. Tämän on huomannut muun muassa professori ja keuhkosairauden tutkija Marjukka Myllärniemi.
Olen luonut itselleni kuplan. Bussissa Meilahdesta Pasilaan klo 15.30 kenelläkään muulla ei ollut maskia. Ruuhkaa oli. Twitterissä fiidissä joka toisella maski ?. En yritä edes väittää, että maskisuositus nyt riittäisi, mutta tarvitaan se silti seuraavaa suvantoa varten.
— Marjukka Myllärniemi (@myllarni) August 5, 2020
Samat käytännöt kaikkiin kuntiin
STM:n ja THL:n keskiviikon aamun tilaisuudessa muistutettiin, että maailmalla koronatilanne näyttää edelleen huonolta. Suomessakin tartuttavuusluku on noussut ensimmäistä kertaa kesän jälkeen yli yhden, mikä tarkoittaa epidemian kiihtymistä.
Tartuntoja on ollut erityisesti ulkomaille matkustaneilla.
Maskisuositusta odotellessa yksi vilkas keskustelun aihe on ollut, kuka maskit korvaa ja kuka niitä jakaa, kuntako?
Esimerkiksi SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto on julkisuudessa todennut, että työturvallisuudesta vastaa yleensä työnantaja. EK on ilmaissut puolestaan, että järkevältä tuntuisi, jos maskit kustantaisi julkinen valta.
Kuntaliiton Myllärinen muistuttaa kuntien neuvontavelvollisuudesta, ja maskisuositus tarkoittaneekin kunnissa kysymysten tulvaa.
– On tärkeää, että suosituksista viestitään mahdollisimman helposti ja koko maassa samalla tavalla. Kuntien on muutoinkin toimittava maskiasioissa samoin.
Kun kulkutauti on koko kansaa koskeva uhka, on mielestäni valtion velvollisuus kustantaa ja kuntien kautta jakaa maskit mahdollisimman pian. Jokainen maskiton levitää taatusti enemmän koronaa kuin maskien kayttäjä.
Maskit ovat myös näkyvä merkki kulkutaudista ja siihen liittyvistä vaaroista.
Maskit ovat hyvä ja tarpeellinen asia, mutta nyt on tärkeä asia palata heti tiukkoihin kokoontumisrajoituksiin. En voi ymmärtää festareita, joukkokokoontumisia, puoluekokouksia, laivaristeilyjä, kun kulkutautivaara on todellisuutta. Tiukat rajoitukset kokoontumisiin ja ulkorajoille. Vaara on vakava. Mayday hallitus!
Lauri Oinosen kanssa sanaa mieltä. Kunnon maskit jakoon ja rajoitukset käyttöön heti.