Tuhansien potilaiden kuvantamisarkiston kuvia tuhoutunut Pirkanmaalla tietojärjestelmäuudistuksessa
Kuva: Pixabay
Pirkanmaan sairaanhoitopiirin (PSHP) ja kuntien käyttämän yhteisen kuva-arkiston tietojärjestelmäuudistuksessa on tuhoutunut kuva-aineistoa 6 676 potilaalta. Heistä vain 208 on voitu identifioida.
Kuvia on tuhoutunut pääasiassa niiltä henkilöiltä, joiden henkilötunnuksessa on ollut puute tai virhe.
PSHP:n tiedotteen mukaan kuvantamisen tietojärjestelmävirhe tuli ilmi marraskuussa 2020 vastaanottotilanteessa Taysissa, jossa potilaasta otettua kuvaa ei löytynyt potilastietojärjestelmästä. Virhe jäljitettiin tietojärjestelmämuutokseen, joka tehtiin Pirkanmaalla helmikuun 2020 alussa. Kuvien siirto vanhasta kuva-arkistosta (PACS-järjestelmä) uuteen päättyi elokuun alussa.
Kyseessä on ollut järjestelmän elinkaarivaihto, jossa uusittiin tietojärjestelmä, kertoo Taysin tietohallinnon ja teknologian vastuualuejohtaja Juha Aalto Kuntalehdelle.
-Kun toisesta järjestelmästä siirrytään toiseen, ammattikielellä migraatioalgoritmissä oli virheen mentävä aukko.
Uuteen järjestelmään siirrettiin sairaanhoitopiirin yksiköissä ja kunnissa otettuja kuvia. Pääosa kuvista on röntgenkuvia mukaan lukien mammografia- ja tietokonetomografiakuvia. Lisäksi joukossa on kuvia ultraääni-, magneetti- ja isotooppitutkimuksista.
-Tieto oli korruptoitunut siinä määrin, että kyseisistä kadonneista tutkimuksista oli kadonnut kytky yksittäiseen henkilöön, Aalto kertoo.
Tuhoutuneet kuvat liittyvät tutkimuksiin 2000-luvun alusta tähän päivään. Potilaista, joita kuvien tuhoutuminen koskee, 208:lla identiteetti oli selvitettävissä. Näihin potilaisiin PSHP on ottanut yhteyttä.
Muihin henkilöihin ei ole voitu ottaa suoraan yhteyttä, koska henkilötunnus on ollut väliaikainen esimerkiksi tapaturmatilanteen tai ulkomaalaistaustan vuoksi, tai henkilötunnuksessa on ollut virhe. Aallon mukaan on yleinen käytäntö, että kun sairaalaan tulee tapaturmapotilas tai ulkomaalainen potilas, luodaan väliaikaisia henkilötunnuksia.
Varmuuskopio ehdittiin poistaa
Kuvista oli olemassa varmuuskopio. Se kuitenkin poistettiin, kun tietojen siirto vanhasta järjestelmästä oli hyväksytty mm. rinnakkaiskustannusten vuoksi.
Korjaussiirto ei ollut enää mahdollinen, koska alkuperäinen lähdedata oli ehditty poistaa, Juha Aalto kertoo.
– Siirron lopputulos hyväksyttiin, jonka perusteella uskallettiin poistaa.
– Tässä oli pitkähkö väli siirron valmistumisen ja virheen havaitsemisen välillä. Siihen väliin osui tämän lopputuloksen hyväksyminen.
Koska kuvatiedostot ovat peruuttamattomasti tuhoutuneet, eikä niitä kyetä palauttamaan, ne eivät voi joutua vääriin käsiin.
Kuvien tuhoutumisesta huolimatta kuvista tehdyt lausunnot ja potilaskertomusmerkinnät ovat tallessa.
-Hoitohan on paljon muutakin kuin kuva. Kuvan ikään kuin merkitys on pyritty siihen lausuntoon tiivistämään. Sitä kautta potilasturvallisuus ei siitä näkökulmasta vaarannnu, Aalto sanoo.
Aalto kertoo, että sairaanhoitopiiri on tehnyt ilmoituksen tietosuojavaltuutetun toimistoon tietosuojaloukkauksesta marraskuussa 2020.
PSHP:n ja kuntien yhteisessä kuva-arkistossa on kaikkiaan noin kahdeksan miljoonaa kuvaustutkimusta ja niissä yhteensä yli 600 miljoonaa kuvaa eri erikoisaloilta. Se sisältää myös kunnissa otettuja kuvia. Kuvantamisessa otettujen kuvien säilytysajat ovat pääsääntöisesti aikuispotilailla 12 vuotta ja lapsipotilailla 20 vuotta kuvan ottamisesta.