Lasten tukihenkilötoiminta on järjestetty eri tavoin Suomen kunnissa. Kuvituskuva: Ville Miettinen

Helsingin kaupungin lasten ja nuorten tukihenkilötoiminnassa työskentelevä sosiaaliohjaaja Mari Mehtonen kertoo korona-ajan vaikuttaneen tukitoiminnan vetovoimaan aaltoilevasti.

Jonkin aikaa näytti huonommalta viime vuoden lopulla, kun uusia vapaaehtoisia hakeutui mukaan toivottua vähemmän.

– Yhteydenottoja ei saatu samalla tavalla kuin yleensä. Käänne tapahtui tammikuussa.

Nykyinen tilanne tukihenkilövalmennukseen osallistuvien määrän kehityksen suhteen näyttää yhtenevältä aikaisempiin vuosiin verrattuna.

– Tukihenkilövalmennukseen hakeudutaan henkilökohtaisen soveltuvuushaastattelun kautta.

Valmennusta verkossa

Tukihenkilöä tapaavien lasten taustalla on joko asiakkuus lastensuojelussa tai erityisen tuen asiakkuus. Helsingin kaupungin sosiaalipalvelujen kautta on voimissaan noin 270 tukisuhdetta.

Näissä suhteissa tukihenkilö tapaa säännöllisesti lasta. Korona-aikana on täytynyt miettiä uudestaan esimerkiksi sitä, mitä yhdessä voi tehdä.

– Nämä aikuissuhteet ovat olleet todella tärkeitä lapsille, Mari Mehtonen sanoo.

Sosiaaliohjaaja tietää, että lapset ovat halunneet tapaamisten toteutuvan, vaikka kaikkea kivaa ei ole voinut tehdä rajoituksien aikana samalla tavalla kuin ennen.

Uudenlaisina aikoina on ollut myös hyvä toteuttaa uusia yhteistyökuvioita. Esimerkiksi eräs tukihenkilönä toimiva mies ja teinipoika päättivät leipoa yhdessä, ensimmäistä kertaa elämässään Mehtonen iloitsee.

Mehtonen miettii, että varmasti monessa kunnassa on jouduttu miettimään vastaavalla tavalla uusiksi tukihenkilötoimintaan liittyviä asioita.

– Iso muutos meillä on ollut se, että tukihenkilövalmennus toteutuu tällä hetkellä verkossa.

Miehille kysyntää

Helsingin kaupungissa on vuosittain valmennettu noin 60-70 henkilöä tukihenkilöksi. Tukisuhde voi kestää parhaimmillaan yli 10 vuotta. Pitkäaikaiseen tukisuhteeseen sitoutuvia ihmisiä tarvitaan aina, Mehtonen kannustaa.

– Erityisesti miehiä tarvittaisiin toimintaan lisää. Se lisäisi mahdollisuuksien määrää lapselle soveltuvaa tukihenkilöä etsittäessä.

– Moni teinipoika kelpuuttaa ainoastaan miehen tukihenkilökseen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä