Espoon Markku Markkula Suomen edustajaksi Euroopan komission ja alueiden komitean perustamaan energia- ja ilmastolähettiläiden kamariin
Ilmastolähettiläiden tehtävä on olla innovatiivisina tienavaajina ja suunnannäyttäjinä sekä rakentaa yhteistyötä ja lisätä yhdessä oppimista niin kansalliseen suuntaan kuin myös EU:n ytimeen, Markku Markkula sanoo. Kuva: EU/Fred Guerdin
Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Euroopan alueiden komitean varapuheenjohtaja Markku Markkula (kok./EPP) on nimitetty Covenant of Mayors -ilmastosopimuksen kansalliseksi lähettilääksi. Ilmastosopimus on EU:n komission vuonna 2008 perustama instrumentti, johon nyt perustettiin uusi kaupunkeja ja alueita edustava toinen kamari, ”alahuone”.
Kansallisia lähettiläitä on yhteensä 27, ja he muodostavat yhdessä energia- ja ilmastolähettiläiden kamarin, jonka toiminta käynnistyi huhtikuussa. EU-tasolla kansalliset lähettiläät toimivat ohjaten kaupunkien ja alueiden kokemuksilla komissiota entistä suurempaan vaikuttavuuteen. He tukevat ja vahvistavat sopimuksen toteutumista paikallistasolla, lisäävät tietoisuutta sitoumuksesta sekä kannustavat muita toimijoita sitoutumaan ilmastosopimukseen. Lähettilään tehtävänä on myös kansallisen tason yhteistyö.
Euroopan komissio käynnisti kaupunginjohtajien energia- ja ilmastosopimusaloitteen vuonna 2008, jotta kaupunkeja ja alueita voitaisiin tukea EU:n vuoteen 2020 asettamien ilmasto- ja energiatavoitteiden saavuttamisessa.
Sopimuksen roolia ollaan nyt vahvistamassa saattamalla sen ilmastositoumukset vastaamaan EU:n tavoitetta saavuttaa ilmastoneutraalius vuoteen 2050 mennessä sekä perustamalla uusi kansallisten lähettiläiden kamari, jonka on tarkoitus auttaa sopimusta saamaan enemmän jalansijaa kussakin jäsenvaltiossa.
Kaupunginjohtajien energia- ja ilmastosopimuksen on allekirjoittanut yli 10 000 paikallis- ja aluehallintotahoa, ja nämä saavat teknistä tukea ja taloudellista ohjausta sellaisten energia- ja ilmastosuunnitelmien suunnitteluun ja toteuttamiseen, jotka auttavat pitämään maapallon lämpötilan nousun alle 1,5 celsiusasteessa Pariisin ilmastosopimuksen kunnianhimoisimman tavoitteen mukaisesti.
Kaupunginjohtajien uuden energia- ja ilmastosopimuksen visiona on ”oikeudenmukainen ja ilmastoneutraali Euroopapa” ja siinä sitoudutaan vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään vuoteen 2030 mennessä vähintään oman maansa kansallisen tavoitteen verran. Lisäksi sopimuksessa sitoudutaan noudattamaan EU:n tavoitetta vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä ja saavuttaa ilmastoneutraalius vuoteen 2050 mennessä.
– Kotikaupunkini Espoon tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä. Suomi ja Uusimaa ovat asettaneet saman tavoitteen vuodeksi 2035. Tämä osoittaa, että olemme edelläkävijöitä ilmastonmuutoksen torjunnassa ja siihen sopeutumisessa, Markku Markkula sanoo alueiden komitean tiedotteessa.
Hiilijalanjäljen pienentämisen lisäksi kunnat ja alueet voivat tukea puhtaan teknologian yrityksiä ja tehdä yhteistyötä niiden kanssa uusien ilmastoystävällisten ratkaisujen kehittämiseksi ja hyödyntämiseksi, Markkula muistuttaa.
– Kutsumme tätä lähestymistapaa hiilikädenjäljeksi. Energiatehokkuuden parantaminen, ympäristöystävällisten raaka-aineiden suosiminen, tuotteiden kierrätettävyyden edistäminen, jätteiden määrän vähentäminen, tuotteiden elinkaaren pidentäminen ja niiden käytettävyyden parantaminen vaikuttavat merkittävästi tuotteen hiilikädenjälkeen. Tavoitteena on laatia kaupungeille hiilikädenjälkeä koskeva ohjekirja, joka esitellään Glasgow’n COP26-ilmastokokouksessa, Markkula kertoo.
Euroopan alueiden komitean puheenjohtajan Apostolos Tzitzikostasin mukaan uusi ilmastosopimus ja kansallisten lähettiläiden vaikuttajaelin merkitsevät askelta eteenpäin EU:n ilmastotyössä.
– Uudistamalla kaupunginjohtajien energia- ja ilmastosopimuksen sitoumuksia ja käynnistämällä siihen liittyvän kansallisten lähettiläiden verkoston alueet, kaupungit ja kunnat nostavat ilmastotavoitteet entistä korkeammalle tasolle vastatakseen ihmisten vaatimuksiin ja suojellakseen maapalloammee, Tzitzikostas sanoo.
Suomesta Covenant of Mayors -verkostoon kuuluvat Helsinki, Vantaa, Espoo, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Vihti, Turku, Tampere, Lahti, Lappeenranta, Jyväskylä, Joensuu, Pori, Vaasa, Oulu ja Kainuun maakunta