Esihenkilöt saavat uudenlaista johtamiskoulutusta Salon kaupungissa Varsinais-Suomessa ja Helsingin kaupungissa Uudellamaalla. Saatujen oppien hyödyt selkiytyvät, kun niiden vaikutuksia arvioivan tutkimushankkeen tulokset julkistetaan ensi vuoden marraskuussa. Kuva: Pixabay

Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala sekä Salon kaupungin vanhuspalvelut ovat mukana tutkimushankkeessa, jonka tavoitteena on parantaa johtamista.

Hanke keskittyy psykologisen turvallisuuden johtamiseen ja myötätuntoon työyhteisöissä.

Hankkeen vetovastuussa toimii tutkimus-, koulutus- ja konsultointiyhtiö Cohumans. 

Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan hallintojohtaja Kirsti Laine-Hendolin kertoo hankkeen alkaneen hyvin.  Hanke alkoi viime helmikuussa ja se päättyy ensi vuoden marraskuussa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Yhteistyömme käynnistyi Cohumansin kanssa siten, että suunnittelimme valmennussarjan 15 esihenkilölle, jotka työskentelevät noin 170 työntekijän kanssa toimialamme hallinnossa, hallintojohtaja kertoo.

– Valmennussarjalla tuemme esihenkilöiden jaksamista. Samalla saamme työkaluja, joilla voimme tukea kaikkia työntekijöitämme etätyöarjessa.

– Hyvinvoiva esihenkilö on henkilöstönsä hyvinvoinnin paras tuki. Johtotähtenä valmennussarjassa on kaikkien organisaatiomme jäsenten psykologisen turvallisuuden lujittaminen

Parempi työelämä toiveena

Hankkeen tutkimustulokset ovat aikanaan kaikkien saatavilla. Työsuojelurahaston kautta hankkeelle on myönnetty 22 000 euron tuki. 

Laine-Hendolin on näkemänsä ja kokemansa perusteella vakuuttunut, että tutkimushankkeessa onnistutaan kartoittamaan oikeita johtamistapoja jakoon.

Hän odottaa näkevänsä tutkimustyön tuloksia johtamassaan arjessa. 

– Organisaatiokulttuurin ja toimintatapojen kehittämiskysymykset ovat nimittäin olleet haastavia, kun emme ole korona-aikana päässeet tapaamaan toisiamme arjessa. 

Rikkominen on rakentamista helpompaa

Cohumansin tutkimusjohtaja ja kouluttaja Jenni Spännäri kertoo, että hankkeen avulla on tarkoitus saada johdettua ilmapiiriä suotuisampaan suuntaan työn tekemisen kannalta.

– Psykologinen turvallisuus on hyvän työelämän peruskivi. Se tarkoittaa ilmapiiriä, jossa ihmiset uskaltavat ottaa sosiaalisia riskejä.

– Yleisesti tiedetään, miten psykologisen turvan ilmapiirin voi rikkoa. Mutta vähemmän tiedetään siitä, miten tai mille sitä voidaan rakentaa.

Spännärin johtama hanketutkimus selvittää, miten psykologinen turvallisuus ilmenee työyhteisöissä.

Lisäksi hankkeessa tutkitaan, miten johtamista voidaan parantaa vahvistamalla myötätuntoa, myös etätyössä, Spännäri selventää.

– Hankkeessa kerätään aineistoa lähiesimiesten verkkovalmennuksista, jotka toteutetaan työyhteisöissä vuonna 2021.

Tutkimusaineistoa kerätään myös työyhteisöä koskevilla hyvinvointimittauksilla Helsingissä.

– Tulokset julkaistaan vuoden 2022 loppupuolella.

Parempaa työtä inhimillisellä otteella

Inhimillinen johtamistapa on taloudellisestikin kannattavaa.

– Tästä aiheesta on paljon erilaisia tutkimuksia, joissa on seurattu, kun organisaatioissa on lisätty inhimillisempää otetta työelämään.

– Sitten on katsottu, että onko tulos parantunut vai huonontunut. Inhimillisemmällä johtamisella tulos on parantunut.

Paljon on silti tietoa tutkittavana, Spännäri myöntää.

Hänen mukaansa kaivataan esimerkiksi tietoa siitä, miten erilaisilla koulutuksilla voidaan tukea inhimillisen johtamisen kehittymistä eri organisaatioissa.

– Kun on tutkittu myötätuntoa, joka on kaiken inhimillisen kanssakäymisen perusta, niin tutkimuksissa on huomattu, että myötätunto on ihmisessä sisäänrakennettu piirre.

– Ihmisillä on erilaisia taitoja käyttää inhimillisyyttään. Ajattelen, että näitä taitoja voidaan opetella ja siten koulutusten kautta on saatavissa tuloksia.

Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat hankkeen rahoittajan taustalla

Hankkeelle tukea myöntänyt Työsuojelurahasto ilmoittaa kotisivuillaan, että sen rahoittamissa hankkeissa on keskeisenä tavoitteena löytää jokin uusi ja innovatiivinen näkökulma tarkastella tuttuja työelämän alueita.

– Työsuojelurahastoa hallinnoivat työmarkkinakeskusjärjestöt ja toimintaamme valvoo sosiaali- ja terveysministeriö, Työsuojelurahaston kotisivuilla kerrotaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*