Lappeenranta ja Mikkeli hehkuttavat yhden luukun palvelupisteitään – Ei haluttu sulkea edes pahimpaan korona-aikaan
Lappeenrannan Winkki juhlii elokuun lopussa kymmentä vuottaan. Oikealla Alina Torvinen Lappeenrannan kaupungilta. Kuva Sami Kontto.
Lappeenrannan asiakaspalvelukeskus Winkki täytti keväällä kymmen vuotta, mutta syntymäpäivää on juhlistettu vasta nyt elokuun lopussa.
Juhlallisuuksiin on aihetta, sillä kokemukset lähipalvelupisteestä ovat hyvät. Se on palvellut lappeenrantalaisia myös läpi pahimman korona-ajan.
– Winkistä on tullut asukkaille tosi tärkeä. Tämä toimii meillä myös kriisipalvelupisteenä. Näkemyksemme mukaan meidän täytyy olla fyysisesti läsnä, kertoo kaupungin matkailu-, markkinointi- ja asiakaspalvelujohtaja Mirka Rahman.
Koronan pahimpaan aikaan keväällä 2020 turvauduttiin suojaplekseihin, järjestettiin turvavälejä ja kävijämäärää rajoitettiin. Toiminta saatiin silloinkin rullaamaan.
– Kunta ei voi elää ilman kasvokkaista palvelua. Vaikka on kuinka digiä ja tekniikkaa, me tarvitsemme toisiamme ja haluamme nähdä toisemme. Olen huomannut, että vaikka nuoret kuinka hallitsevat tekniikan, he voivat tarvita läsnä olevaa apua asioinnissaan viranomaisten kanssa.
Winkin tavoitteena alusta alkaen on ollut lisätä palvelujen sujuvuutta ja helpompaa saavutettavuutta. Se palvelee kuntalaisten lisäksi matkailijoita ja kaupungin sidosryhmiä kaikissa kaupungin palveluihin liittyvissä kysymyksissä.
Keskuksessa ei ole mukana muita viranomaisia, mutta esimerkiksi Eksoteen pidetään tiivistä yhteyttä ja toimitetaan eteenpäin sinne menevää postia.
– Meillä on tiivistä tiedonvaihtoa muidenkin alueen toimijoiden kanssa, Rahman kertoo.
Hän huomauttaa, että Winkin toiminta kehittyy sen mukaan, mitä siltä toivotaan. Nykyään palvelukeskuksesta voi esimerkiksi ostaa konsertti- ja joukkoliikennelippuja.
Kuntaorganisaatiota vaikea hahmottaa
Rahman kertoo, että ihmisten voi olla vaikea hahmottaa kuntaorganisaatiota sekä sitä, mikä osa vastaa mistäkin asiasta. Winkissä etsitään oikeita tahoja ja viedään asioita eteenpäin.
– Asukkaita palvelemaan tarvitaan tällä Winkissä nohevia ihmisiä, jotka tietävät ja selvittävät asiat nopeasti eteenpäin.
Asiat voi halutessaan hoitaa myös sähköisesti Winkin chatin kautta. Rahman kertoo, että 70 prosenttia palvelukeskuksen asiakkaista käy kuitenkin paikan päällä.
Kasvokkaisissa tapaamisissa on se hyvä puoli, että asiointipisteen henkilökunta oppii tuntemaan vakituiseen käyviä asukkaita ja voi vinkata heitä vaikkapa sopivasta alkavasta liikuntaryhmästä tai tulevasta konsertista.
Kaupungintalon ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevassa pisteessä keskitytään kuntalaisiin mutta palvellaan myös matkailijoita. Tosin heitä opastetaan myös naapuriin varsinaiseen matkailuneuvontaan, jossa saa myös venäjänkielistä opastusta.
– Lappeenrannassa on 13 000 opiskelijaa, joista osa on ulkomaalaisia. Heille kaupungin palveluista kerrotaan suurimmaksi osaksi matkailuneuvonnassa.
Kela, Verohallinto ja TE-keskus mukana Mikkelissä
Hyviä kokemuksia yhden luukun asiointipisteestä on saatu myös Mikkelissä. Torin laidalla sijaitsevassa pisteessä on kaupungin palvelujen lisäksi Kelan, Verohallinnon ja TE-toimiston palveluja.
Kaupunkikehitysjohtaja Jouni Riihelä kertoo asiointipisteen osoittaneen, että lähipalvelua tarvitaan edelleen.
– Vaikka kaikki asiat eivät hoidu kerralla loppuun asti, asiointipisteessä päästään tilanteen selvittämisessä liikkeelle.
Palvelutiskillä on jatkuvasti töissä kaksi ihmistä, ja heidän lisäkseen tiskin takana on äänieristettyjä tiloja, joissa voi saada henkilökohtaista neuvontaa.
Riihelä kertoo, että vaikka pisteessä ovat muutkin viranomaiset mukana, kaupungin asioita kysytään useimmin. Yksi yleisimpiä tilanteita ovat rakennusluvat – siitä huolimatta, että ne pystyy hoitamaan nykyään myös sähköisesti.
Korona-aikana käyntien määrä on vähentynyt, mutta asiointipistettä ei ole suljettu. Tapaamisia on voitu hoitaa turvallisesti väljien tilojen ansiosta.