SOSTE esittää järjestötoiminnan avustuskeskuksen perustamista
SOSTE ehdottaa järjestöjen perusrahoituksen siirtämistä uuteen parlamentaarisesti johdettuun valtionavustuskeskukseen. Kuhmon musiikkiyhdistys sai tänä vuonna valtionapua veikkausvaroista kamarimusiikkifestivaalin ja musiikkikurssien järjestämiseen. Kuva: Tatu Hiltunen
Suomen sosiaali ja terveys ry SOSTE esittää järjestöjen perusrahoituksen siirtämistä uuteen valtionavustuskeskukseen.
Keskus olisi osa oikeusministeriötä tai valtioneuvoston kansliaa ja sinne siirrettäisiin veikkausvaroja saavien järjestöjen avustusten valmistelu, jakaminen ja seuranta.
Uuden avustuskeskuksen piiriin kuuluisivat liikunta-, nuoriso-, tiede-, taide- sekä sosiaali- ja terveysalan yhdistykset ja säätiöt, SOSTE ehdottaa.
–Pohdimme jo viisi vuotta sitten, kun peliyhtiöitä oltiin laittamassa yhteen, että olisi mielekästä yhdenmukaistaa myös avustusten jakaminen, kertoo SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas.
SOSTEn esitys koskee järjestöjen yleishyödyllisen toiminnan yleisavustuksia. Järjestöjen hanke- ja projektirahoituksen SOSTE säilyttäisi eri ministeriöillä.
Toiveena byrokratian keveneminen
Kiukas uskoo, että järjestötoiminnan yhteinen avustuskeskus keventäisi valtionavustustoiminnan hallintoa ja yhdenmukaistaisi avustuskäytäntöjä.
–Avustuskeskus helpottaisi merkittävästi erityisesti monitahoista toimintaa, koska sektorirajat ylittäville hankkeille on helpompi saada rahoitusta yhdestä paikasta.
Esimerkiksi nuorten mielenterveysongelmista kärsivien urheilijoiden parissa työskentelevä taho joutuu nyt hakemaan valtionavustusta kolmesta eri ministeriöstä.
–Sote-, nuoriso- ja liikunta-alalla on kaikilla omat putkensa, jotka eivät keskustele keskenään, Kiukas huomauttaa.
SOSTE kannattaa valtionavustusten jättämistä budjettikehyksen ulkopuolelle.
–Kansalaisyhteiskunnan pitäisi nauttia vahvaa autonomian suojaa. Vaarana on, että rahoitus politisoituu, jos se siirtyy budjettikehyksen sisäpuolelle, Kiukas perustelee.
“Kuntalaiset hyötyvät välillisesti”
Kuntakenttää SOSTEn esitys ei ensisijaisesti kosketa, koska avustuskeskus palvelisi ainoastaan järjestöjä, Kiukas sanoo.
–Se voisi kuitenkin välillisesti helpottaa järjestöjen keskinäistä yhteistyötä ja yhteistyön rakentamista kuntiin, jolloin kuntalaiset hyötyisivät tehokkaasta toiminnasta.
Järjestöjen rahoituksen tulevaisuutta linjataan parhaillaan pääministeri Sanna Marinin, sd. elokuussa asettamassa hankkeessa.
Sen tehtävänä on laatia ehdotus uudeksi malliksi, jolla veikkausvaroin rahoitettujen tahojen toimintaa tuettaisiin vuoden 2024 alusta alkaen.
Uuden rahoitusmallin tavoitteena on taata rahapelien tuotoilla toimiville tahoille ennustettava, vakaa ja riittävä rahoitus, joka turvaa myös toimijoiden autonomian.
Hankkeen toimikausi päättyy 17.12. ja siihen mennessä sen on määrä esittää uusi rahoitusmalli perusteluineen.