Säkylässä halutaan palkita kovassa paineessa olevia lähi- ja sairaanhoitajia. Palkankorotuksiin ei voitu mennä, joten vaihtoehdoksi otettiin kertaluonteiset porkkanarahat. (Kuva: Pekka Moliis)

7000 asukkaan Säkylä on erikoinen kunta suomalaisessa kuntakentässä. Vaikka Paras-laki aikanaan pisti kunnat enempi vähempi väkisellä tuottamaan sote-palveluita yhteisvoimin, niin Satakunnan suunnalla kehitettiin varsin luova ratkaisu lain kirjaimen täyttämiseen.

-Ihan valtuustojen päätöksellä päätimme aikanaan perustaa Huittisten kanssa yhteistoiminta-alueen, mutta koskaan sitä päätöstä ei pantu täytäntöön. Sen takia meillä on edelleen oma terveyskeskus ja siitä olen kyllä hiton ylpeä. Toki meillä olisi ollut valmius laittaa päätös täytäntöönkin, mutta sitä ei ole koskaan meiltä vaadittu, kunnanjohtaja Teijo Mäenpää kertoo.

Sadan työntekijän terveyskeskus on pyörinyt vuosikausia hyvin ja tehokkaasti, vaikka se ”liian pieni” lakia ahtaasti tulkiten olisikin.

-Meillä on ollut siinä mielessä erikoinen tilanne, että olemme saaneet meille hyvin lääkäreitä ja hoitajia. Nyt viimeisen vajaan kahden vuoden aikana tilanne on sitten huonontunut niin, että jotain on tehtävä, Mäenpää kertoo.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Tilanteen huonontuminen on näkynyt siinä, että entistä useammin on jouduttu paikkaamaan hoitohenkilöstöpulaa tuplavuoroja tekemä. Kunnan maksamien hälytyskorvausten määrä on noussut viime vuoden 7500 eurosta tämän vuoden 45 000 ja vuotta on vielä jäljellä.  

Palkankorotusten sijaan kertakorvauksia

Maanantaina kunnanhallitus päätti maksaa 700 euron kertakorvaus niille ammattiryhmille, joissa on eniten työskennelty alimiehityksellä ja ylitöitä tehden. Näitä ovat hoiva- ja hoitoyksiköissä toimivat lähi- ja sairaanhoitajat, jotka työskentelevät vähintään kahdessa vuorossa. Tuhannen euron kertakorvaus on luvassa vuoden kuluttua, mikäli työsuhde yhä jatkuu.

Täysin uusille lähi- ja sairaanhoitajille, jotka on palkattu joulukuun ensimmäisen päivän jälkeen, maksetaan 1500 euron kertakorvaus, mikäli työsuhde jatkuu edelleen joulukuun puolivälissä 2022 ja työskentelyä Säkylän kunnan palkkalistoilla on kertynyt vuoden 2022 aikana vähintään 2022.

-Tällä tavalla haluamme kannustaa hoitajia sitoutumaan kuntaan ja tulemaan tänne töihin. Kaikkine sivukuluineen palkitseminen tulee maksamaan kunnalle noin 200 000 euroa, kunnanjohtaja Teijo Mäenpää kertoo.

Vuoden 2023 alussa Säkylä on osa Satakunnan hyvinvointialuetta. Toinen vaihtoehto olisi ollut sitouttaa hoitohenkilöstöä puhtailla palkankorotuksilla, mutta silloin vaikutukset olisivat voineet tuntua palkkaharmonisoinnin merkeissä koko Satakunnan alueella.  

-Sen takia emme korottaneet hoitajien kuukausipalkkoja, vaan tässä on kyseessä kertaluonteinen porkkana, joka maksetaan niille lähi- ja sairaanhoitajille, joiden kohdalla ehdot täyttyvät, Mäenpää myöntää.

Miksi ei kouluteta lisää?

Joka tapauksessa Säkylässä uskotaan selvittävän viimeisestä vuodesta täysin omassa terveyskeskuksessa kuivin jaloin, kunhan tekevät kädet ja liikkuvat jalat saadaan kunnan palkkalistoilla pysymään. Kunta ei ole yksin rekrytointihaasteidensa kanssa, vaan samaa viestiä kuuluu etelästä, pohjoisesta ja idästä.  

-Tässä on kyse paljon isommasta yhteiskunnallisesta asiasta. Ensinnäkin kuinka yhteiskunnassa arvostetaan eri aloja koulutuksen ja palkkatason kautta. Toiseksi on mietittävä tiettyjen alojen koulutusmääriä. Koulutuspaikkojen lisäämisestä on puhuttu ainakin 20 vuotta, mutta parannusta ei tilanteeseen ole tullut. Onko meillä sellaisia edunvalvojia, jotka suojelevat omien jäsenten etuja ja estävät koulutuspaikkojen kasvattamisen, kunnanjohtaja Teijo Mäenpää pohtii.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*