Avuntarvitsijoiden määrä lisääntyy kunnissa, Huittisten kaupungissa on nyt yhteensä noin 140 ukrainalaista – Kuka maksaa kulut?
Huittisten kaupungin kesänäkymät avautuvat sodan keskeltä paenneille ukrainalaisille, ainakin, jos heidän toivomansa rauhan aika ei toteudu ennen sitä. (Kuva: Janni Heikkilä/Huittisten kaupunki)
Muuttoliikehdintä Ukrainasta Suomeen alkoi ja kehittyi nopeasti, kun ihmiset pakenivat sotaa Venäjän hyökättyä naapurimaahansa. Useat kunnat ovat sopeutuneet yllättävään tilanteeseen tarjotessaan apua ukrainalaisille.
Sodan vaikutukset näkyvät vahvasti esimerkiksi Satakunnassa sijaitsevassa Huittisten kaupungissa.
– Kaupunkiimme on saapunut noin 60 ukrainalaista sodan alkamisen jälkeen, valtaosa heistä on naisia ja lapsia, Huittisten elinvoimajohtaja Riikka Peippo kertoi perjantain tilanteesta.
Jo ennen sodan alkamista Huittisissa asui 400 ulkomaalaistaustaista henkilöä, joista 80 oli Ukrainan kansalaisia.
Vajaan 10 000 asukkaan kaupunki valmistautui ukrainalaisten määrän kasvuun.
– Perustimme varautumisryhmän helmikuun viimeisenä päivänä. Edeltävänä viikonloppuna tuli selväksi, että yksityiset henkilöt ovat hakemassa ihmisiä Ukrainasta Huittisiin.
– Kaupungin varautumisryhmä luo tilannekuvaa ukrainalaisten määrästä ja tarpeista ja koordinoi verkostoyhteistyötä.
Työt kiinnostavat
Suomeen saapuneiden ukrainalaisten asioiden järjestäminen on edennyt askel kerrallaan.
– Meiltä on kysytty viesteissäkin, että minkälaista apua on saatavissa, Peippo sanoo.
Porin seutukunnassa sijaitsevaan kaupunkiin saapuneet ukrainalaiset pohtivat jo alkuvaiheessa työmahdollisuuksia.
– Osalla tulijoista oli jo työlupa ja työpaikka kausityöntekijänä. Turvapaikanhakijaksi ei välttämättä haluttu ilmoittautua, koska he pelkäsivät, että se vaikeuttaisi työluvan saamista, Peippo tietää.
– Tilanne kuitenkin helpottui, kun kuultiin EU:n tilapäisen suojelun direktiivin käyttöönotosta, joka mahdollistaa ukrainalaisille työ- ja opiskeluoikeuden saamisen, vaikka he hakeutuisivat vastaanottopalveluiden piiriin. Keskiviikkona Migriltä (maahanmuuttovirasto) saapui ilmoitus uuden asetuksen voimaantulosta.
Vapaaehtoisilla on ollut iso merkitys siihen, että tänne pikavauhtia saapuneiden ukrainalaisten arki on toiminut edes jollain tavalla. Myös kaupungissa toimivat yritykset ovat olleet talkoohengessä mukana, Peippo lisää.
– Työnantajat ovat tottuneet tarjoamaan asumisetuja tänne ulkomailta saapuneille työntekijöille. Yksi ero aiempaan on se, että nyt Huittisiin on saapunut enemmän perheitä ja perheasuntoja ei ole samalla tavalla tarjolla.
Suurin osa Huittisiin saapuneista haluaa jäädä kaupunkiin sen sijaan, että he muuttaisivat lähimpään vastaanottokeskukseen.
– Turvapaikanhakija voi järjestää asumisensa itse, mutta tämän hetken tiedon mukaan näitä asumiskuluja ei korvata.
Kunta voi järjestää palveluita harkinnanvaraisesti
Kun ukrainalainen saapuu kuntaan, on kunnan velvollisuutena järjestää kiireelliset sosiaali- tai terveydenhuollon palvelut, mutta ei muita tilapäisiä palveluita.
Siinä vaiheessa, kun tilapäisen suojelun tai turvapaikan hakeminen on käynnistynyt, palvelut tulevat vastaanottolain mukaisina ja ne järjestää vastaanottokeskus joka omana toimintana (majoitus) tai ostopalveluina (esim. terveyspalvelut). Palveluita ostetaan myös kunnilta, Migristä kerrottiin perjantaina.
Laki ei estä kuntaa järjestämästä palveluita harkinnanvaraisesti, mutta tällöin kunta ei voi hakea korvauksia palveluiden järjestämisestä.
Kunnissa on hyvä tiedostaa, että lähtökohtaisesti yksityismajoittujien majoituksia ei korvata. Jos majoitusta tarvitaan vastaanottojärjestelmältä, niin se osoitetaan vastaanottokeskuksesta, Migristä vastattiin.
Huittisten kaupungilla ei ole pysyviä majoituspaikkoja, eikä valmiutta kustantaa asumiskustannuksia, Peippo vahvistaa.
Ukrainalaisilla riittää epätietoisuutta
Huittisten kaupungissa järjestettiin viime viikolla tilaisuus, jossa kartoitettiin Huittisiin saapuneiden ja sotaa paenneiden ukrainalaisten määrää sekä tuen ja palvelujen tarvetta.
– Tätä kartoitusta varten kaupungin kotisivuille luotiin kaavake. Tämän pohjalta kaupunki on lähtenyt valmistelemaan varhaiskasvatuspalveluja pienemmille lapsille ja valmistavan opetuksen ryhmiä kouluikäisille. Lisäksi verkostoyhteistyössä koordinoidaan tarvikkeiden ja muun avun keräämistä ja jakelua.
Ukrainalaiset kulkevat EU-alueella vapaasti ja tästä syystä Suomeen saapuneiden tulijoiden määrästä ei ole tarkkaa tietoa. Joka tapauksessa lisää sodan keskeltä turvaan hakeutuvia on saapumassa myös Huittisiin, Peippo ennakoi.
– Huittisten kaupungissa on moni asia kohdillaan ukrainalaisten kannalta. Huittinen on vahvaa ruuantuotannon aluetta. Maatilat ja marjanviljelytilat ovat jo pitkään työllistäneet ukrainalaisia, Peippo lisää.
– Huittisissa on myös esimerkkejä siitä, kun koko perhe on muuttanut tänne, niin on opittu suomen kieli. Samalla on pystytty laajentamaan työmahdollisuuksia.
Tosin nyt sotatilanteesta paenneiden ukrainalaisten kanssa on edettävä vaihe kerrallaan.
– Monilla heistä on huoli lapsistaan ja he kysyvät, mitä palveluita on saatavissa. Heillä on paljon epätietoisuutta kaikesta, siitä lähtien, että kuinka pitkäksi aikaa on Suomeen jäätävä, Peippo kertoo.
– He toivovat, että sota loppuisi mahdollisimman nopeasti.
Juttua muokattu 11.3.2022, klo 19.03; Lisätty Migri lähteeksi.
Oi, nouse, Ukraina, näytit maailmalle,
Sa että karkoitit orjuuden,
Ja ettet taipunut sa sorron alle,
On aamus’ alkanut, Ukraina. ??