Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin laatimien ennusteiden mukaan työtaisteluiden jatkuessa nykyisten kustannusten kasvu edelleen jyrkkenisi ja hoidon saatavuus heikkenisi merkittävästi.

JHL ja Jyty ilmoittivat peruuttavansa lakkovaroituksen, joka oli annettu vastavetona Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin päätökselle paikallisten neuvottelujen aloittamisesta vain Sote ry:n kanssa.

Ammattiliitot vaativat lakkovaroituksen voimin pääsyä samaan neuvottelupöytään. Lakkovaroitus oli annettu ajalle 6.-7.6. Uhka kahden päivän lakosta peruuntuu, koska JHL:n ja Jytyn tavoite toteutui.

– Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallitus päätti perjantaina 27. toukokuuta peruuttaa paikalliset neuvottelut palkankorotuksista vain yhden osapuolen kanssa. Päätöksestä johtuen ammattiliitot JHL ja Jyty peruuttavat lakkovaroituksensa, JHL tiedotti maanantaina.

– Ainoa vaatimuksemme oli, että Jyty ja JHL sekä JUKO olisi kutsuttu mukaan neuvotteluihin. Koska sairaanhoitopiiri päätti lopettaa neuvottelut kokonaan, ei lakollemme ole enää perustetta, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ja Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima kertovat tiedotteessa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Hoidon saatavuus heikkenemässä

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallitus oli valtuuttanut (17.5.) sairaanhoitopiirin johtajan käymään neuvotteluja Superin ja Tehyn kanssa paikallisesta sopimuksesta. Neuvottelut aloitettiin 20.5 Tehyn ja Superin kanssa.

Mahdollinen ratkaisu olisi koskenut kuluvaa vuotta ja olisi ollut voimassa siihen asti, kunnes valtakunnallinen työ- ja virkaehtosopimus saadaan voimaan, sairaanhoitopiirin hallitus linjasi.

Perusteena tälle linjaukselle oli se, että sairaanhoitopiirin laatimien ennusteiden mukaan työtaisteluiden jatkuessa nykyisten kustannusten kasvu edelleen jyrkkenisi ja hoidon saatavuus heikkenisi merkittävästi.

Tavoitteena oli kattaa työrauhan saamisesta aiheutuvat palkkakustannukset loppuvuoden aikana vähenevillä kustannuksilla, kun hoidon saatavuus paranisi ja siirryttäisiin täysimittaiseen palvelutuotantoon. Ennen päätöstään paikallisten neuvottelujen aloittamisesta sairaanhoitopiirin hallituksen tiedossa oli KT:n (Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien) toimitusjohtajan Markku Jalosen näkemys aiheeseen.

– KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen ilmoitti (16.5.) puhelinkeskustelussa selkeästi kielteisen kannan paikallisille neuvotteluille erityisesti kansallista ratkaisua sekoittavana, sairaanhoitopiirin hallitukselle ilmoitettiin.

Työnseisausilmoitus ratkaisi

Viime viikon perjantaina käymässään kokouksessa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallitus nosti esille JAU:n antaman työnseisausilmoituksen, joka oli seurausta Superin ja Tehyn kanssa aloitetuista neuvotteluista.

– Ilmoitus on annettu vain Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirille. Sairaanhoitopiirin johdon suorittaman kokonaisarvioinnin perusteella tilanne on vaikeutunut merkittävästi. Mahdollisen ratkaisun toimivuus näyttää hyvin epätodennäköiseltä jo pelkästään kustannusnäkökulmasta, hallituksen esityslistalla arvioitiin.

Hallitukselle esitettiin, että neuvottelut erillisestä ratkaisusta työrauhan saamiseksi Superin ja Tehyn kanssa lopetetaan. Päätös tehtiin esityslistan mukaisesti, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin vs. hallintojohtaja Anu Junikka vahvistaa.

”Kiitämme lämpimästi sairaanhoitopiiriä”

Tehy ja Super tiedottivat jo viime viikon tiistaina, että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ratkaisu on kaatumassa kunta-alan muiden neuvotteluosapuolten vastustukseen

– Muut järjestöt vaativat samoja korotuksia myös lääkäreille ja muulle henkilökunnalle, vaikka sopimisen tarkoituksena on hoitajapulan ratkaiseminen, Tehyn Ja Superin tiedotteessa sanottiin.

Hoitajajärjestöt ilmoittivat myös paheksuvansa muiden kunta-alan pääsopijoiden avointa hoitajien tavoitteiden vastaista toimintaa sekä valtakunnan tasolla että Kanta-Hämeessä.
Lisäksi Tehy ja Super tiedottivat olleensa tyytyväisiä siitä, että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johto lähestyi hoitajajärjestöjä ajatuksella erillissopimuksesta.

– Kiitämme lämpimästi sairaanhoitopiiriä ja sen johtoa rohkeasta uudesta avauksesta tilanteessa, jossa valtakunnallista hoitajapulaan tarttuvaa neuvotteluratkaisua ei ole saatu aikaan eikä työrauhaa ole näköpiirissä, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen arvioi tiedotteen mukaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*